FMI emite avertisment dur pentru zona euro. Conflictele comerciale sunt pe cale să se amplifice

Christine Lagarde, directoarea FMI.
Christine Lagarde, directoarea FMI. (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că dezvoltarea zonei euro ar putea fi subminată de amplificarea conflictelor comerciale şi de ameninţarea americanilor privind aplicarea de noi tarife la produsele importate de SUA.

Fondul a declarat că şi-a redus previziunile privind creşterea economică pentru 2018 a ţărilor din zona euro, inclusiv Marea Britanie, din cauza unei prestaţii mai slabe decât previziunile în primul trimestru al acestui an şi condiţiilor financiare mai stricte provocate de incertitudinile politice.

FMI a redus previziunile pentru zona euro de la 2,4% la 2,2%, iar în cazul Marii Britanii de la 1,6% la 1,4%, potrivit Express.co.uk.

Preşedintele american Donald Trump a continuat să ameninţe Uniunea Europeană că aplică tarife la un număr de produse, lucru care a declanşat un răspuns dur din partea partenerilor comerciali.

FMI a afirmat că, în cazul în care se materializează ameninţările, producţia economică anuală globală ar putea fi redusă cu 0,5% faţă de previziunile anului 2020.

Potrivit previziunilor, FMI a declarat că reducerea de 0,5% este echivalentul a 500 miliarde de dolari, sau mai bine zis ar putea fi vorba de echivalentul unei economii de mărimea Tailandei.

Reducerea respectivă ia în considerare tarifele deja impuse de SUA pentru oţel şi aluminiu, precum şi tarifele impuse de Washington la peste 800 de produse chineze, în valoare de aproximativ 34 miliarde de dolari. De asemenea, s-a luat în calcul şi ameninţarea SUA de a impune noi tarife asupra unor produse chineze importate din China în valoare de 200 miliarde de dolari, precum şi un tarif global de 25% pentru importurile americane de automobile.

Luna trecută, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a lansat un avertisment clar cu privire la gravele consecinţe economice pe care le-ar putea dezlănţui măsurile punitive ale unor parteneri comerciali precum Canada şi UE.

Maury Obstfeld, economist şef la FMI, a afirmat la o conferinţă de presă: “Pericolul amplificării tensiunilor comerciale curente, care au efecte adverse asupra încrederii, a preţurilor activelor şi a investiţiilor reprezintă cel mai mare risc pe termen apropiat pentru creşterea globală”.

FMI a precizat în cea mai recentă actualizare din această lună a raportului World Economic Outlook: “Riscurile au căpătat şi mai mult o tendinţă descendentă, inclusiv pe termen lung.

Majorarea tarifelor anticipate şi anunţate recent de către SUA şi măsurile punitive ale partenerilor comerciali au mărit probabilitatea amplificării unor acţiuni comerciale în curs de desfăşurare.

“Acestea ar putea submina redresarea şi ar putea reduce perspectivele de creştere pe termen mediu, atât prin impactul lor direct asupra alocării resurselor şi a productivităţii, cât şi prin amplificarea incertitudinii şi provocarea de pierderi în investiţii”.

FMI a menţinut neschimbate previziunile de creştere economică globală la 3,9% pentru 2018 şi 2019, comparativ cu precedenta previziune emisă în luna aprilie.

Aceste previziuni iau în considerare doar tarifele aplicate în prezent, astfel că acţiuni mai ample, precum posibilele tarife aplicate la importurile auto, nu au fost incluse.