Trump impune tarife asupra importurilor de oţel şi aluminiu

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a aprobat joi adoptarea unor tarife - ce au stârnit nemulţumirea multor ţări - asupra importurilor de oţel şi aluminiu. Măsura va intra în vigoare în 15 zile.

Canada şi Mexicul vor fi exceptate de la tarifele de 25% asupra oţelului importat şi de 10% asupra aluminiului importat, deşi există posibilitatea modificării sau înlăturării tarifelor şi în ceea ce priveşte alte ţări.

“O industrie puternică a oţelului şi aluminiului este vitală pentru securitatea noastră naţională. Dacă nu ai oţel, nu ai o ţară”, a precizat Trump.

Decizia neaşteptată a lui Trump de a aplica tarifele a declanşat săptămâna trecută temeri cu privire la izbucnirea unui război comercial global şi a creat panică pe pieţele financiare.

Majorarea tarifelor, care vor intra în vigoare în 15 zile, au atras opoziţia unor lideri de afaceri şi a unor membri proeminenţi ai Partidului Republican al lui Trump, care se tem că tarifele ar putea atrage măsuri punitive din partea altor ţări şi ar putea afecta economia americană.

La câteva minute după anunţul făcut de Trump, senatorul republican Jeff Flake, un critic al preşedintelui american, a declarat că va prezenta un proiect de lege pentru anularea tarifelor.

Însă unii democraţi au lăudat mişcarea, inclusiv senatorul Joe Manchin din Virginia de Vest, care a precizat că este momentul pentru “apărarea intereselor şi securităţii şi a muncitorilor noştri în economia globală şi exact acest lucru îl propune preşedintele prin aceste tarife”.

Cecilia Malmstrom, comisarul pentru comerţ din Uniunea Europeană, a declarat: “UE este un aliat apropiat al SUA şi vom continua să considerăm că UE ar trebui să fie exceptată de la aceste măsuri. În zilele care vor urma voi încerca să clarific mai mult această problemă”.

Între timp, industriile americane consumatoare de oţel au criticat dur majorarea tarifelor, susţinând că au un efect dăunător asupra perspectivelor, precizând că preţurile mari la oţel îi vor determina pe clienţi să apeleze la companiile rivale din străinătate şi să importe produse în SUA fără taxe.

Câţiva parteneri comerciali majori ai SUA au afirmat că ar putea răspunde la majorarea tarifelor cu măsuri directe.

Contramăsurile ar putea include tarife UE asupra portocalelor, tutunului şi whisky-ul din SUA. Motocicletele Harley Davidson au fost de asemenea menţionate.

În ciuda planurilor lui Trump privind noile tarife, 11 naţiuni s-au întâlnit în Chile pentru a semna un acord comercial important care acoperă regiunea Asia-Pacific, un acord din care Trump s-a retras de când a fost învestit în funcţie.