Rusia pregătită să conteste tarifele americane impuse oţelului şi aluminiului

(Getty Images)

Rusia ar putea contesta orice mişcare făcută de SUA cu scopul de a impune noi tarife piperate importurilor de oţel şi aluminiu rusesc printr-o plângere trimisă Organizaţiei Mondiale a Comerţului, susţine agenţia rusă de ştiri de stat TASS.

TASS a citat un purtător de cuvânt al Ministerului Industriei şi Comerţului afirmând luni că va fi dificil ca industriile oţelului şi aluminiului din Rusia să facă faţă noilor tarife de 53% şi, respectiv, 23,6%, care au fost recomandate săptămâna trecută de Departamentul american al Comerţului, fiind invocate motive legate de securitatea naţională a Statelor Unite.

Purtătorul de cuvânt a declarat pentru TASS că Rusia trimite 35% şi, respectiv, 27% din exporturile de fontă şi feroaliaje către SUA, şi astfel va fi “dificil” ca firmele ruseşti să găsească noi pieţe pentru astfel de exporturi dacă vor fi impuse tarifele americane.

Secretarul american pentru comerţ, Wilbur Ross, a declarat în 16 februarie că a recomandat aplicarea de noi tarife pentru oţelul şi aluminiul produse de Rusia, China şi alte ţări, însă preşedintele Donald Trump urmează să ia o decizie finală privind impunerea unor astfel de penalităţi comerciale.

Unii experţi au avertizat că astfel de măsuri ar putea declanşa un război comercial. China, care este cel mai mare partener comercial al SUA, a promis la rândul ei că va răspunde în legătură cu aplicarea unor noi tarife.

Ross a precizat că a recomandat tarifele deoarece investigaţia departamentului pe care îl conduce a constatat anul trecut că importurile ieftine din Rusia, China şi alte câteva ţări au determinat ca producţia de oţel internă americană să nu fie viabilă şi că, prin urmare, importurile respective periclitează securitatea naţională a SUA.

Trump trebuie să decidă până în 11 aprilie în ceea ce priveşte tarifele pentru oţel, iar până în 20 aprilie referitor la tarifele la aluminiu.

Dacă preşedintele american va aproba noile tarife, acţiunea SUA poate fi contestată la Organizaţia Mondială a Comerţului, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Industrii şi Comerţ al Rusiei.