Israelul nu exclude lovituri aeriene împotriva ţintelor militare iraniene în Irak

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman (Getty Images)
Andrei Popescu
04.09.2018

Ministrul israelian al Apărării a afirmat că statul evreu nu va exclude lansarea de atacuri aeriene asupra ţintelor militare iraniene suspecte din Irak, după ce a desfăşurat lovituri aeriene mortale asupra structurilor iraniene din Siria în ultimii ani.

“Cu siguranţă monitorizăm tot ce se întâmplă în Siria şi în ceea ce priveşte ameninţările iraniene nu ne limităm doar la teritoriul sirian. Acest lucru trebuie de asemenea să fie clar”, a afirmat ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, la o conferinţă de presă ce a avut loc luni în Ierusalim, potrivit RFE/RL.

Declaraţia lui Lieberman a fost făcută după ce Reuters a raportat că Iranul a transferat recent rachete balistice de rază scurtă miliţiilor şiite aliate din Irak.

“Susţin că vom lupta cu orice ameninţare iraniană şi nu contează de unde vine. Libertatea Israelului este totală. Ne păstrăm această libertate de acţiune”, a precizat Lieberman.

Nu a existat un răspuns imediat din partea guvernelor iranian şi irakian, sau de la Comandamentul Central al armatei SUA din Washington D.C., care monitorizează operaţiunile militare americane în Irak.

Postul de televiziune israelian Channel 1 a precizat în ultimele săptămâni că SUA a cerut Israelului să nu atace teritoriul irakian.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat în 1 septembrie că este “profund îngrijorat” de raportul Reuters cu privire la transferul de rachete iraniene în Irak. Teheranul şi Bagdadul au negat raportul.

“Dacă este adevărat, atunci aceasta ar fi o încălcare gravă a suveranităţii irakiene şi a UNSCR 2231”, a afirmat Pompeo pe Twitter, făcând referire la o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care a aprobat acordul nuclear din 2015 dintre Iran şi marile puteri. Administraţia Trump a abandonat acordul în luna mai a acestui an, invocând ca motiv, printre altele, proiectele iraniene de rachete balistice.

Israelul a început să lanseze atacuri aeriene în Siria în 2013 împotriva unor presupuse transferuri şi desfăşurări de arme de către Iran şi aliatul său libanez şiit Hezbollah.

Aceste operaţiuni, care au provocat zeci de victime în rândul trupelor iraniene şi al militanţilor aliaţi, au fost ignorate în mare parte de Rusia, cel mai mare aliat al Damascului, care a intervenit în războiul sirian în 2015, la cererea preşedintelui Bashar al-Assad.

Reuters a raportat că operaţiunile militare israeliene din Siria au fost coordonate cu alte puteri care au desfăşurat acolo propriile lor operaţiuni militare.

Un diplomat occidental a declarat pentru Reuters că Israelul are “mână liberă” în Siria ca urmare a acelei coordonări, adăugând însă că există aşteptări ca Tel Aviv-ul să nu acţioneze militar în Irak, unde SUA a încercat să ajute guvernul să obţină stabilitate după ce, anul trecut, a contribuit la alungarea în mare parte a membrilor grupului jihadist Statul Islamic din fortăreţele lor irakiene.

Israelul şi Irakul rămân tehnic în stare de război, deşi ele nu au mai schimbat focuri de armă în câteva decenii.

În 1981, forţa aeriană a Israelului a distrus un reactor nuclear irakian în apropierea capitalei Bagdad. În timpul războiului din Golf din 1991, Irakul a lansat zeci de rachete Scud asupra Israelului, care nu a răspuns, aparent din considerare pentru eforturile SUA de a menţine o coaliţie arabă împotriva lui Saddam.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor