Trump ameninţă China cu tarife suplimentare de 50%

Donald Trump (Andrew Harnik/Getty Images)
Redacţia
08.04.2025

Preşedintele Donald Trump a ameninţat luni că va impune un tarif suplimentar de 50% asupra Chinei, escaladând astfel riposta reciprocă cu Beijingul, care a urmat după anunţul Casei Albe de săptămâna trecută privind noile taxe, informează POLITICO.

„Dacă până mâine, 8 aprilie 2025, China nu îşi retrage creşterea de 34% peste abuzurile lor comerciale deja de lungă durată, Statele Unite vor impune Chinei tarife ADIŢIONALE de 50%, începând cu 9 aprilie”, a declarat Trump într-o postare pe Truth Social.

China a fost una dintre cele mai mari ţinte ale tarifelor radicale ale lui Trump anunţate săptămâna trecută. Beijingul a criticat imediat tarifele lui Trump, răspunzând cu tarife de 34% la importurile din SUA, echivalente cu taxele la import pe care Trump le-a impus Chinei săptămâna trecută.

Spre deosebire de alţi parteneri comerciali importanţi, care au încercat rapid să negocieze cu administraţia Trump, Beijingul a refuzat în mare măsură să se angajeze în privinţa tarifelor, alegând în schimb să joace calm, în timp ce Trump a crescut în mod repetat presiunea în ultimele câteva luni.

Deşi Trump a afirmat în repetate rânduri că o convorbire cu preşedintele chinez Xi Jinping este iminentă, cei doi lideri nu au vorbit încă de când Casa Albă a lansat prima serie de tarife împotriva Chinei, în februarie.

O taxă suplimentară de 50 la sută pe bunurile chinezeşti ar ridica rata tarifelor asupra Chinei la peste 100 la sută, atunci când se adaugă la tarifele de 54 la sută pe care Casa Albă le-a impus deja Chinei în acest an, precum şi la tarifele pe bunuri specifice din primul mandat al lui Trump şi, potenţial, un tarif de 25 la sută asupra ţării pentru importul de petrol din Venezuela pe care preşedintele l-a lansat luna trecută.

De asemenea, Trump a semnat miercurea trecută un ordin executiv care elimină o lacună ce permite pachetelor în valoare mai mică de 800 USD să intre în SUA fără taxe vamale. Companiile chineze, în special cele din industria „fast fashion”, s-au folosit din ce în ce mai mult de această lacună pentru a expedia miliarde de dolari în bunuri low-cost direct către consumatorii americani.

Trump a anunţat, de asemenea, tarife ridicate pentru ţări precum Vietnamul şi Taiwanul, pe care companiile chineze şi americane le-au folosit pentru a canaliza eficient mărfurile. Aceste tarife sunt, de asemenea, programate să intre în vigoare miercuri. Rezultatul va fi probabil o creştere a preţurilor pentru produsele cu valoare redusă, cum ar fi electronicele de consum şi îmbrăcămintea ieftină.

Parlamentarii din Capitoliu au sprijinit în mare măsură tarifele impuse Chinei, chiar dacă şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la tarifele impuse de Trump unor aliaţi precum Canada, Mexic şi Uniunea Europeană. Dar, în timp ce Trump s-a concentrat pe deficitul comercial al Chinei faţă de SUA - Statele Unite au avut un deficit comercial de 295 de miliarde USD cu China în 2024 şi are deja un deficit comercial de 52 de miliarde USD în 2025 - legislatorii au ales să se concentreze mai mult pe rolul Chinei ca superputere economică şi militară în creştere.

„Am fost mereu dur cu China. Şi genul acesta de [...] tarife extinse împotriva Chinei, care ne-a afectat la fiecare pas în materie de comerţ, are sens”, a declarat liderul minorităţii din Senat, Chuck Schumer, la o conferinţă de presă săptămâna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor