Este posibil ca Statele Unite să fi livrat noi bombe nucleare în Europa

Avion american C-17 (wikipedia.org)
Redacţia
16.04.2025

Statele Unite au efectuat o serie de zboruri speciale către Europa cu încărcătură necunoscută la scurt timp după începerea producţiei în serie a noii bombe nucleare B61-13, potrivit MILITARNYI.

Cercetătorul OSInt TheIntelFrog a publicat observaţii privind zborurile unor aeronave americane.

Luni, 14 aprilie, două avioane militare de transport C-17 ale Forţelor Aeriene ale SUA s-au întors la baza aeriană Kirtland din New Mexico, după zborurile către Europa. Această unitate militară este un loc de depozitare pentru mai multe tipuri de arme, inclusiv bombe nucleare B61 cu cădere liberă.

Faptul că cel puţin unul dintre avioanele C-17 (s/n AE4F12), cu numărul RCH4614, a staţionat la platforma 5, care este utilizată pentru încărcarea/descărcarea muniţiei, sugerează parţial că era transportată o încărcătură specială. Adică, avioanele americane ar fi putut livra o încărcătură explozivă necunoscută.

Avioanele zburau cu transponderele pornite, făcând posibilă urmărirea rutei lor de zbor. Acestea operau sub un nume de cod de 4 cifre cu prefixul RCH, care este atribuit zborurilor cu prioritate ridicată.

Cargo neidentificat către Europa

Primul C-17 (s/n AE4F12) al US Air Force, cu numele de cod RCH4614, a decolat de la Kirtland şi a aterizat la baza aeriană Kleine Brogel din Belgia la 10 aprilie. Pe drum, s-a realimentat în zbor de la un avion de realimentare KC-135.

În aceeaşi zi, un alt C-17 USAF (s/n AE1239), cu numele de cod RCH192, a decolat de la baza aeriană Ramstein din Germania şi a aterizat la Kleine.

Această bază aeriană este utilizată ca punct de desfăşurare temporară pentru escadrila 701 de suport pentru muniţii a Forţelor Aeriene ale SUA, a cărei misiune principală este depozitarea bombelor nucleare B61.

La 10 aprilie, primul avion C-17 a decolat de la Kleine către Ramstein. A doua zi, al doilea zbor s-a îndreptat spre baza aeriană Volkel din Ţările de Jos, unde se află escadrila 703 de sprijin pentru muniţii a Forţelor Aeriene ale SUA şi care îndeplineşte aceleaşi sarcini.

Având în vedere rutele şi specificul zborurilor, este foarte probabil ca aceasta să fi fost o operaţiune de înlocuire a muniţiilor speciale B61 vechi cu omologii lor modernizaţi la depozitele de arme nucleare ale SUA de la bazele Kleine şi Volkel.

Indirect, această operaţiune ar fi confirmată de lansarea producţiei în serie a unei noi generaţii de bombe nucleare cu cădere liberă B61-13, care a fost efectuată înainte de termen la sfârşitul lunii martie.

Noua bombă nucleară este o modificare a muniţiei speciale B61-7, care a primit focoase îmbunătăţite, precum şi o nouă secţiune posterioară, ce va permite folosirea unor cârme aerodinamice pentru a ajusta punctul de impact în momentul lovirii ţintei.

B61-13 este echipată cu un dispozitiv nuclear cu putere variabilă, care poate fi programat pentru mai multe moduri de detonare, cu randamente cuprinse între 10 şi 360 de kilotone. Această opţionalitate oferă o flexibilitate sporită în utilizarea aceleiaşi muniţii, reducând la minimum daunele colaterale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor