OMS anunţă că statele membre au ajuns la un acord pentru a face faţă viitoarelor pandemii

Steagul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii văzut la sediul OMS în Geneva, 5 martie 2021 (Getty Images)
Redacţia
16.04.2025

Membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au ajuns la un acord pentru a pregăti lumea pentru viitoarele pandemii după mai mult de trei ani de negocieri, a declarat organizaţia miercuri dimineaţă, potrivit Reuters.

Pactul obligatoriu din punct de vedere juridic este menit să consolideze apărarea mondială împotriva noilor agenţi patogeni după ce pandemia COVID-19 a ucis milioane de oameni în 2020-22.

Propunerea prezintă măsuri de prevenire a pandemiilor viitoare şi de consolidare a colaborării globale. Printre acestea se numără instituirea unui sistem de acces la agenţi patogeni şi de partajare a beneficiilor şi consolidarea capacităţilor de cercetare diverse din punct de vedere geografic.

Acordul propune, de asemenea, un lanţ global de aprovizionare şi o reţea logistică, punând totodată accentul pe consolidarea rezilienţei şi pregătirii sistemelor de sănătate.

„După mai mult de trei ani de negocieri intense, statele membre ale OMS au făcut un pas important înainte în eforturile de a face lumea mai ferită de pandemii”, a afirmat organismul de sănătate într-o declaraţie.

Acordul este perceput pe scară largă ca o victorie pentru agenţia globală de sănătate, într-un moment în care organizaţiile multilaterale precum OMS au fost afectate de reduceri drastice ale finanţării externe din partea Statelor Unite.

Statele Unite, care s-au alăturat cu întârziere discuţiilor iniţiale, au părăsit discuţiile în acest an, după ce noul preşedinte Donald Trump a emis în februarie un ordin executiv prin care a retras SUA din OMS şi din discuţii.

Propunerea va fi luată în considerare la reuniunea de politică a Adunării Mondiale a Sănătăţii din luna mai, a declarat OMS.

„Acesta este un moment istoric şi o demonstraţie a faptului că, cu sau fără SUA, ţările sunt hotărâte să lucreze împreună şi la puterea multilateralismului”, a declarat pentru Reuters Nina Schwalbe, fondatoarea think tank-ului pentru sănătate globală Spark Street Advisors.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor