Trump a fost într-adevăr spionat de Barack Obama prin serviciile britanice în timpul campaniei

Agenţiile britanice de spionaj au jucat un rol crucial în alertarea agenţiilor de spionaj din Washington în privinţa contactelor dintre membrii echipei campaniei lui Donald Trump şi agenţi de informaţii ruşi, a susţinut ziarul The Guardian.
Preşedintele american Barack Obama şi miliardarul american Donald Trump. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.04.2017

GCHQ, agenţia de spionaj a Marii Britanii, a devenit pentru prima dată conştientă, la sfârşitul anului 2015, de “interacţiunile” suspecte între personaje conectate la tabăra lui Trump şi agenţi ruşi cunoscuţi sau persoane suspectate că ar fi agenţi ruşi, a declarat o sursă apropiată de sectorul britanic al informaţiilor. Aceste informaţii au fost transmise către SUA ca parte a unui schimb informaţional de rutină, a adăugat sursa.

În următoarele şase luni, până în vara anului 2016, mai multe agenţii occidentale au comunicat între ele informaţii privind contactele între cercul interior al lui Trump şi ruşi, au susţinut unele surse.

Presupusele conversaţii ar fi fost interceptate "din întâmplare" ca parte a unei operaţiuni de supraveghere a activelor ruseşti din sectorul informaţional. Pe parcursul mai multor luni, diferite agenţii care au vizat aceleaşi persoane au început să vadă un tipar al legăturilor, care a fost marcat şi transmis oficialilor din sectorul american al informaţiilor.

Epoch Times a scris despre o ciudată întâlnire, astă vară, a fiicei lui Trump, Ivanka, cu Wendi Deng, fosta nevastă a lui Rupert Murdoch, bănuită a fi agent al Chinei, şi mai nou, al lui Vladimir Putin.

Problema rolului GCHQ în investigaţia continuă a FBI asupra posibilei colaborări între campania lui Trump şi Moscova este foarte sensibilă. În luna martie, Trump a scris pe Twitter că Barack Obama i-a monitorizat ilegal convorbirile în Trump Tower.

Judecătorului Andrew Napolitano a acuzat GCHQ de interceptare, iar învinuirile sale au fost preluate Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe, care a susţinut că agenţia britanică de spionaj GCHQ s-a ocupat cu interceptarea. Spicer a citat un raport neconfirmat publicat de Fox News. Ulterior, Fox s-a distanţat de acel raport.

Afirmaţiile au declanşat o critică extrem de neobişnuită din partea GCHQ care, în general, se abţine să comenteze probleme legate de spionaj. Agenţia a descris afirmaţiile ca fiind “prostii”.

“Sunt complet ridicole şi ar trebui ignorate”, a declarat un purtător de cuvânt al GCHQ.

În schimb, surse de informaţii americane şi britanice susţineau contrariul - că GCHQ a jucat un rol proeminent în lansarea în iulie 2016 a investigaţiei desfăşurate de FBI asupra legăturilor dintre Trump şi Rusia.

O sursă a declarat că agenţia de spionaj britanică a fost principalul “ciripitor”, lucru care este de natură de arunce o umbră peste relaţiile dintre actuala administraţie americană şi principalul său aliat de peste Atlantic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor