Scandalul spionării administraţiei Trump de către Barack Obama se adânceşte. Noi dezvăluiri
alte articole
Surse din cadrul comunităţii americane de informaţii susţin că dezvăluirea ilegală a numelor persoanelor din tabăra Trump care s-au aflat sub supraveghere a fost făcută doar din motive politice, pentru “a-i afecta şi stânjeni pe (candidatul) Trump şi echipa sa”.
Dezvăluirile halucinante provin de la membri ai comunităţii de informaţii care luptă împotriva lipsei de colaborări cu liderii diverselor agenţii americane de informaţii, conform Fox News.
Reporterul Adam Housley a declarat că sursele nu sunt oameni de-ai lui “Trump”, ci persoane “frustrate din cauza politicii pe care o duc aceste agenţii de informaţii”.
Potrivit Fox News, supravegherea tenace a echipei lui Trump în timpul administraţiei Obama a început cu mai multe luni în urmă, chiar înainte ca Donald Trump să fie nominalizat de Partidul Republican în iulie 2016.
Spionarea echipei lui Trump nu a avut nimic de a face cu colectarea de informaţii externe sau cu investigaţii asupra potenţialei interferenţe ruseşti în alegerile prezidenţiale americane, ci a fost realizată doar “din motive politice” care “nu au nimic de a face cu securitatea naţională şi care au de a face în întregime cu afectarea şi stânjenirea lui Trump şi a echipei sale”.
Kimberly Strassel de la Wall Street Journal susţine că documentele văzute de Devin Nunes, preşedintele Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, care confirmă faptul că administraţia Obama a spionat echipa lui Trump timp de mai multe luni nu sunt uşor de obţinut “din moment ce ele nu sunt produsele informaţionale ‘finalizate’ pe care Congresul ajunge să le vadă”.
Strassel a subliniat că există “zeci de documente cu informaţii despre oficiali ai echipei lui Trump”.
Ea a mai relatat că nu colaborează cu preşedintele Comisiei de Informaţii şi că “timp de câteva săptămâni Nunes a cerut agenţiilor de informaţii să predea documentele respective, însă fără niciun rezultat, până acum”.
Strassel a mai aflat că, împreună cu fostul consilier pentru securitate naţională Michael Flynn, un alt oficial al echipei lui Trump a avut numele lăsat în clar în rapoarte de informaţii care au fost divulgate la Casa Albă.
Flynn a demisionat ca urmare a unor raporte care au susţinut că a discutat telefonic cu ambasadorul rus înainte ca administraţia Trump să îşi ocupe locul la Casa Albă. Preşedintele Donald Trump a declarat că cei doi oficiali nu au discutat nimic din ceea ce nu trebuia discutat şi că Flynn doar şi-a făcut treaba. Totuşi, preşedintele i-a cerut lui Flynn să demisioneze deoarece acesta nu menţionase de acea conversaţie.
Dar chiar şi rapoartele care nu au dezvăluit persoane “au fost scrise într-o asemenea manieră încât implicau evident care oficiali ai echipei lui Trump erau vizaţi”.
Documentele au “circulat la cele mai înalte niveluri ale administraţiei”.
Strassel a concluzionat: “Pentru a trage linie, echipa Obama a spionat pe larg viitoarea administraţie [a lui Trump]”.
Fox News a mai susţinut că Comitetul Judiciar al Senatului SUA analizează dacă scurgerile de informaţii referitoare la echipa Trump ar fi putut proveni de la FBI, deoarece agenţia a cerut mandate FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act), care au condus la obţinerea transcripturilor unor supravegheri legate de activitatea agenţilor străini.
Nunes a declarat că FBI nu a răspuns cererii sale de a pune la dispoziţe informaţii, iar o sursă a precizat pentru Fox că agenţia refuză să coopereze cu investigaţia Camerei Reprezentanţilor.
Comisia Juridică a Senatului american mai investighează dacă FBI a plătit un fost spion britanic care a scris un raport senzaţional şi discreditat despre presupuse indecenţe ale lui Trump şi ale consilierilor săi.
La sfârşitul săptămânii trecute, secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a susţinut că numai cu o zi înainte ca preşedintele Trump să anunţe pe Twitter că Obama l-a spionat, au fost făcute comentarii de către un “oficial senior al administraţiei, dr. Evelyn Farkas, expertă în politică externă. Astfel, comentariile lui Farkas împreună cu rapoartele publicate anterioare, au generat temeri serioase despre existenţa unor acţiuni organizate, şi pe scară largă, ale administraţiei Obama cu scopul de a folosi şi divulga informaţii foarte sensibile pentru atingerea scopurilor politice”.
Farkas a confirmat, aparent din neglijenţă, faptul că administraţia fostului preşedinte a spionat echipa de tranziţie a preşedintelui ales Trump din motive politice.
Luând cuvântul la MSNBC în 2 martie, Farkas a confirmat că fosta administraţie nu numai că a colectat informaţii despre echipa lui Trump, dar a şi încercat să le distribuie pe scară cât mai largă.
Farkas a susţinut că datele aveau legătură cu o înţelegere între ruşi şi campania lui Trump dar, câteva zile mai târziu, câţiva lideri ai serviciilor americane de informaţii care au văzut documentele secrete în cauză – inclusiv James Clapper, fostul director al serviciilor naţionale de informaţii în timpul administraţiei Obama precum şi fostul director CIA, Michael Morell – au declarat că nu au văzut nicio dovadă de colaborare între echipa lui Trump şi guvernul rus.
Acest lucru pare să indice că fosta administraţie Obama a colectat şi distribuit informaţii secrete nu din motive legate de securitatea naţională, ci din motive politice.