“Trolii” lui Putin inundă Internetul cu mesaje pro-Kremlin şi anti-Occident
alte articole
Ziarul britanic The Guardian a publicat mărturiile a doi informaticieni care au lucrat în cadrul unei structuri specializate, aceştia susţinând că Moscova angajează sute de bloggeri pentru a răspândi pe Internet mesaje şi comentarii anti-Occident şi pro-Kremlin.
Activitatea lor se desfăşoară în St. Petersburg pe strada Savuşkina la numărul 55, unde se găseşte un complex de birouri, modern, cu patru etaje, pe care stă scris “Centru de afaceri” – clădire identificată ca fiind sediul “armatei de troli” a Rusiei.
Bloggerii de acolo lucrează pe ture de câte 12 ore, fiind înlocuiţi constant pentru a nu întrerupe maşina de propagandă pro-rusă şi pentru a inunda forumurile ruseşti de pe Internet, reţelele sociale şi secţiunile de comentarii ale publicaţiilor vestice cu remarci care îl laudă pe preşedintele rus Vladimir Putin şi critică depravarea şi nedreptatea din Occident.
The Guardian a discutat cu doi foşti angajaţi ai “casei trolilor”, unul dintre ei lucrând într-un departament însărcinat cu crearea de bloguri false pe reţeaua socială LiveJournal şi celălalt făcând parte dintr-o echipă care a inundat forumurile de discuţii din Rusia cu mesaje pro-Kremlin. Ambii au fost angajaţi neoficial şi au fost plătiţi cu bani lichizi.
Cei doi au declarat că mediul de lucru este foarte dur: nu se fac glume, se aplică amenzi dacă întârzii chiar şi câteva minute sau dacă nu atingi cota de postări zilnice. Trolii lucrează în camere de câte 20 de persoane, fiecare cameră fiind controlată de 3 editori care verifică postările şi impun amenzi dacă observă că au fost tăiate sau copiate anumite cuvinte sau dacă mesajele deviază de la punctul de vedere ideologic dorit.
O bloggeriţă de pe LiveJournal, care a lucrat două luni la casa trolilor, a declarat pentru The Guardian că a primit 45.000 de ruble (790 de dolari) pe lună pentru a administra câteva conturi pe site. Nu a semnat niciun contract şi i s-a cerut să nu spună familiei sau prietenilor despre ceea ce face – fiind obligată să semneze un formular de confidenţialitate.
“Trebuia să publicăm mesaje obişnuite, despre cum să faci prăjituri sau ce melodii ne-au plăcut, dar din când în când trebuia să postăm un mesaj politic despre cum guvernul din Kiev este fascist, sau alte lucruri de acest gen”, a declarat bloggeriţa.
Trolii primesc în fiecare dimineaţă instrucţiunile pentru postările politice, în timp ce restul postărilor depind de fiecare angajat în parte.
Bloggeriţa a declarat că este înspăimântător când îţi auzi prietenii că repetă lucrurile pe care le scrii pe Internet şi “realizezi că toate acestea au efect”.
De asemenea, un alt fost trol, Marat, în vârstă de 40 de ani, a lucrat într-un departament unde bloggerii trebuiau să viziteze forumurile de discuţii din diferite oraşe şi să posteze mesaje.
“Primul lucru pe care îl făceam dimineaţa era să ne activăm un server proxy pentru a ne ascunde locaţia reală şi apoi citeam instrucţiunile ce ne-au fost trimise”, a declarat el.
Trolii lucrau în echipe de câte trei. Primul se plângea de o problemă sau alta, sau pur şi simplu posta un link, apoi ceilalţi doi interveneau şi foloseau link-uri către articole publicate de site-uri pro-Kremlin şi fotografii “amuzante” care satirizau Occidentul sau liderii ucraineni cu descrieri injurioase.
Marat a discutat cu ziarul The Guardian despre şase sarcini pe care a trebuit să le îndeplinească. Fiecare dintre ele are un subiect, câteva informaţii despre el şi o concluzie înspre care sunt îndreptaţi internauţii care lasă comentarii.
Una dintre acele fişe s-a referit la faptul că Putin a transmis condoleanţe preşedintelui francez Francois Hollande după atacul asupra Charlie Hebdo din Paris. “Vladimir Putin l-a contactat imediat pe liderul francez, în ciuda relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Occident”, scrie în secţiunea ce explică concluzia la care ar trebui să ajungă postările trolilor. “Liderul rus s-a opus mereu agresiunii şi terorismului în general. Mulţumită iniţiativelor preşedintelui, numărul de acte teroriste din Rusia a scăzut dramatic”, fiind o altă concluzie.
Pentru ca postările lor să fie mai credibile, au fost create website-uri pentru a ajuta armata de troli. Un astfel de website conţine mii de imagini create cu Photoshop şi care prezintă lideri europeni implicaţi în incidente umilitoare sau cu descrieri care subliniază slăbiciunea sau prostia lor; în timp ce alte poze îl arată pe Putin făcând glume şi îl plasează într-o lumină favorabilă, susţine The Guardian.
În cazul postărilor legate de Euromaidan, trolii trebuiau să explice că toţi manifestanţii au băut un ceai special amestecat cu droguri, acesta fiind motivul real al revoluţiei. De asemenea, trolii au primit instrucţiuni clare ca niciodată nu trebuie să scrie nimic negativ despre Republicile Populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk, şi niciodată ceva pozitiv despre guvernul de la Kiev.
“La sfârşitul zilei mă duceam acasă şi vedeam aceleaşi idei prezentate la ştiri. Era evident că decizia difuzării acelor informaţii venea de altundeva”, a declarat Marat, adăugând că după două luni de lucru în casa trolilor a început să simtă că îşi pierde minţile şi a decis să plece.
“Bineînţeles, dacă în fiecare zi este hrănit cu ură, acest lucru îţi consumă sufletul. Chiar începi să crezi în acele lucruri. Trebuie să fii puternic pentru a rămâne curat atunci când îţi petreci o zi întreagă scufundat în noroi”, a afirmat fostul trol pentru The Guardian.
În ciuda unor scurgeri de informaţii care au legat compania care conduce această fabrică de troli de structuri apropiate Kremlinului, totuşi nu există dovezi clare. În 2012, au fost divulgate unele informaţii care sugerau că gruparea de tineret a Kremlinului finanţează această activitate.
Nu este clar dacă centrul din St. Petersburg este singurul care acţionează în prezent sau dacă există altele, şi dacă da, cât de multe. Dar, ceea ce este clar este faptul că agenţia s-a extins semnificativ de când a fost prima dată descoperită cu doi ani în urmă.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.