Tribunalele lui Lukaşenko condamnă la închisoare două jurnaliste care au transmis live protestele împotriva regimului
alte articole
Un tribunal bielorus a condamnat două jurnaliste bieloruse care lucrau pentru postul de ştiri TV Belsat din Polonia la doi ani de închisoare, pentru că au filmat protestele împotriva preşedintelui Alexander Lukaşenko.
Katsiarina Ekaterina Andreieva, în vârstă de 27 de ani, şi Daria Chultsova, în vârstă de 23 de ani, au fost arestate în noiembrie într-un apartament din care filmaseră demonstraţiile generate de moartea unui protestatar ucis cu câteva zile mai devreme. Cele două fete transmiseseră live protestele, stârnind mânia regimului Lukaşenko.
Ambele femei au pledat nevinovat la acuzaţia de a fi orchestrat demonstraţiile filmându-le.
Jurnalistele au apărut în boxa acuzaţilor la şedinţa de joi îmbrăţişându-se şi făcând semnul victoriei. Avocatul lor a spus că vor face apel.
„Uitaţi-vă la Daria şi Katsiarina - puternice, zâmbitoare şi îşi iau rămas bun de la cei dragi printre gratii. Lukaşenko nu ne poate frânge”, a scris pe Twitter lidera exilată a opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia.
Citiți și Bielorusia: Poliţia trage focuri de avertisment în aer pentru a dispersa noi proteste anti-Lukaşenko
Lituania, unde Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat la scurt timp după alegerile din august în momentul în care a devenit evident că regimul Lukaşenko îşi va înăspri persecuţia asupra opoziţiei, a cerut Minskului să pună capăt „spiralei represiunii”, iar Polonia a spus că Bielorusia ar trebui să înceteze persecuţia jurnaliştilor.
Peste 33.000 de oameni au fost arestaţi în cadrul represiunii violente declanşate împotriva protestelor, care îl acuzau pe Lukaşenko de fraudarea alegerilor din august 2020.
Citiți și Lukaşenko devine Ceauşescu: Schimbă şefii Securităţii - "nu vom lua prizonieri"
Represiunea a determinat ţările occidentale să impună noi sancţiuni punctuale Minskului.
Lukaşenko a refuzat să demisioneze, bizuindu-se pe sprijinul Moscovei, care consideră Bielorusia un stat tampon împotriva Uniunii Europene şi NATO.
„De fiecare dată când mergeam la muncă, îmi riscam sănătatea şi viaţa”, a declarat Andreieva. „Am reuşit să mă feresc de gloanţele de cauciuc, de exploziile de grenade asomatoare, de loviturile cu bastoane. Colegii mei au fost mai puţin norocoşi”.
„Am de toate: tinereţe, o slujbă pe care o iubesc, faimă şi, cel mai important, o conştiinţă curată.”
Cele două fete filmau protestele generate de uciderea lui Roman Bondarenko, în vârstă de 31 de ani, decedat în spital în noiembrie după ce a fost bătut de forţele de securitate.
Ministerul de Interne a negat orice responsabilitate.
Preşedintele polonez Andrzej Duda le-a cerut diplomaţilor polonezi de la Minsk să transmită guvernului bielorus opoziţia sa faţă de reprimarea libertăţii de exprimare şi a drepturilor civile. El a cerut oprirea evoluţiei şi eliberarea celor arestaţi, potrivit purtătorului de cuvânt Krzysztof Szczerski.
Săptămâna aceasta, Lukaşenko a adresat mesaje opozanţilor săi, pe fondul începerii proceselor politice împotriva celor arestaţi şi a unui val de percheziţii în locuinţele jurnaliştilor pro-democraţie.
Dictatorul bielorus a amestecat promisiunile de reformă cu cele de reîncepere a represiunii.
Vineri începe un alt proces împotriva unui jurnalist de la canalul bielorus TUT.BY care şi-a permis să contrazică varianta oficială transmisă de guvern, conform căreia Bondarenko fusese beat în momentul în care a murit.