Bielorusia: Poliţia trage focuri de avertisment în aer pentru a dispersa noi proteste anti-Lukaşenko
alte articole
Mii de protestatari din Bielorusia au străbătut străzile capitalei Minsk pentru a cere demisia preşedintelui în al 13-a wekend consecutiv.
Manifestanţii au avut de înfruntat trupe de menţinere a ordinii care au folosit grenade asomatoare pentru a dispersa mulţimile şi au tras focuri de avertizare în aer, deşi autorităţile au spus că nu au folosit arme letale.
Până la 20.000 de persoane au participat la miting, a estimat centrul Viasna pentru drepturile omului. Mulţimi mari de oameni adunaţi în partea de est a Minskului s-au îndreptat spre Kurapaty, o zonă împădurită de la periferia oraşului, unde peste 200.000 de oameni au fost executaţi de poliţia secretă sovietică în timpul epurărilor din epoca stalinistă.
Manifestanţii au purtat bannere pe care scria „Memoria oamenilor (durează) mai mult decât viaţa în dictatură” şi „Nu vă mai torturaţi poporul!”.
Alexander Lukaşenko a fost declarat învingător în alegerile din 9 august, şi apoi învestit în secret pentru cel de-al şanselea mandat, în ciuda acuzaţiilor de fraudă şi de restrângere a libertăţii în campania electorală.
Evoluţia a generat cea mai mare criză politică cu care se confruntă Bielorusia de după epoca post sovietică.
Ministerul de Interne din Belarus a ameninţat că va folosi armele de foc împotriva participanţilor la miting „dacă va fi nevoie”. Duminică, poliţia a recunoscut că poliţiştii au tras mai multe focuri de avertizare în aer în timpul demonstraţiei de la Minsk „pentru a preveni încălcarea legii”, dar a susţinut că „au fost folosite arme neletale”.
La Minsk, pentru prima dată au fost observate vehicule blindate de teren echipate cu mitraliere, în afară de obişnuitele vehicule cu tunuri de apă şi alte echipamente anti-revoltă, care au fost desfăşurate pe străzile capitalei de la începutul tulburărilor.
Mai multe staţii de metrou au fost închise, iar serviciul de internet mobil nu a funcţionat.
Duminică, poliţia a reţinut alte 250 de persoane în Minsk şi în alte oraşe din Bielorusia, unde au avut loc proteste, potrivit centrului Viasna. Câţiva jurnalişti s-au numărat printre deţinuţi, iar mulţi dintre cei reţinuţi au fost bătuţi, au declarat activiştii pentru drepturile omului.
Peste 15.000 de persoane au fost reţinute de la alegerile prezidenţiale, conform statisticilor publicate de ONG-urile care monitorizează încălcarea drepturilor civile.
Toţi membrii proeminenţi aflaţi la conducerea Consiliului de coordonare al opoziţiei, care a fost format pentru a promova o tranziţie de putere, fie au fost închişi, fie au părăsit ţara. Un alt activist din Consiliu, Denis Gotto, a fost reţinut în timpul demonstraţiei de duminică.
Lukaşenko a ironizat sugestiile de dialog cu opoziţia, intensificând, în schimb, persecuţia politică împotriva protestatarilor, ordonând oficialilor să expulzeze studenţii din universităţi pentru participarea la demonstraţii şi să ia măsuri împotriva muncitorilor care fac grevă.
Joi, guvernul bielorus a închis frontierele cu Letonia, Lituania, Polonia şi Ucraina. Oficialii de la Minsk au declarat că măsura a fost destinată stopării răspândirii coronavirusului, deşi guvernul acuzase anterior ţările vecine că au încercat să destabilizeze Bielorusia.
Începând de duminică, tuturor străinilor - cu excepţia diplomaţilor, a oficialilor guvernamentali, a persoanelor cu permis de muncă în Bielorusia şi a persoanelor din alte categorii speciale - li s-a interzis trecerea frontierelor terestre ale ţării. Cu toate acestea, străini au voie să intre în ţară prin Aeroportul Naţional Minsk.