Lukaşenko devine Ceauşescu: Schimbă şefii Securităţii - "nu vom lua prizonieri"

Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko
Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

Dictatorul bielorus Alexander Lukaşenko a ordonat, vineri, şefilor forţelor de securitate să reprime protestatarii şi „să nu ia prizonieri”, dând un avertisment sumbru opozanţilor săi.

Fosta naţiune sovietică a plonjat într-o criză politică masivă după alegerile din 9 august, care, conform Comisiei Electorale Centrale, au fost câştigate de Lukaşenko cu 80% dintre voturi.

Cu toate acestea, contracandidatul lui Lukaşenko a depus o plângere acuzând fraudarea alegerilor. Numeroşi analişti independenţi au atras atenţia că prezidenţialele din Bielorusia au fost marcate de numeroase abuzuri comise de Lukaşenko, regimul arestând opozanţii şi posibilii contracandidaţi, sau ameninţându-i.

Publicarea rezultatului din 9 august a declanşat proteste de proporţii în capitala Minsk şi alte mari oraşe ale Bielorusiei, cerând demisia lui Lukaşenko. Cu toate acestea, preşedintele, încurajat de sprijinul Rusiei, a refuzat să demisioneze, în pofida manifestaţiilor masive.

La o întâlnire cu noii şefi de poliţie în urma unei remanieri, Lukaşenko a spus că este timpul ca forţele de ordine să se împotrivească protestatarilor opoziţiei.

"Nu vom lua prizonieri. Dacă cineva atinge un militar - am vorbit deja cu generalii - ar trebui să rămână cel puţin fără mâini", a spus liderul Lukaşenko. "Gata. Nu avem unde să ne retragem şi nu ne vom retrage".

După o represiune iniţială a poliţiei împotriva protestelor care au avut ca rezultat mii de arestări, ieşind la suprafaţă acuzaţii privind tortura în închisori, autorităţile au ameninţat luna aceasta că vor folosi muniţie de război pentru dispersarea protestatarilor.

Lukaşenko a crescut presiunea asupra criticilor săi după ce contracandidatul său - Svetlana Tihanovskaia - soţia unui cunoscut blogger, arestat - a dat un ultimatum până pe 25 octombrie, pentru ca Lukaşenko să asigure transferul paşnic al autorităţii.

"În vis!"

Lukaşenko a ignorat ultimatumul şi a început în schimb o operaţiune de remaniere a capilor securităţii, spunând că va pleca „în vis!”

„Preşedintele nu a fugit niciodată nicăieri şi nu are de gând să fugă”, a spus el.

Lukaşenko şi-a înlocuit joi ministrul de Interne şi a închis frontierele terestre cu unele state membre ale UE - Polonia, Lituania şi Letonia, precum şi Ucraina, invocând pandemia de coronavirus.

Vineri a numit şi un nou şef de Poliţie pentru capitala Minsk.

Ministrul de Interne, Ivan Kubrakov, în vârstă de 45 de ani, l-a înlocuit pe Yuri Karaiev, care a prezidat represiunea brutală post-electorală ce a dus la moartea mai multor protestatari.

Karaiev şi alţi doi oficiali cu experienţă în securitate au fost numiţi asistenţi prezidenţiali în anumite părţi ale ţării pe care Lukaşenko le-a descris drept „deosebit de periculoase”.

Conform Moscow Times, aceştia au fost trimişi la Minsk, oraşul vestic Grodno şi oraşul Brest din sud-vest, care au fost scena unora dintre cele mai mari proteste din ultimele săptămâni.

Lukaşenko a propus, de asemenea, înfiinţarea de echipe de voluntari formate din foşti militari şi înarmarea acestora pentru a asigura legea şi ordinea.

Tihanovskaia a respins remanierea, spunând că Lukaşenko este „în panică” şi a cerut susţinătorilor să continue să protesteze.

Luni, opoziţia a anunţat o grevă generală, în timp ce autorităţile au arestat aproape 600 de persoane. Studenţii s-au alăturat grevei organizând proteste în cadrul universităţilor.

Tihanovskaia a declarat vineri că peste 300 de studenţi riscă acum să fie expulzaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe