Lukaşenko începe procesele politice împotriva opozanţilor săi. Viktor Babariko riscă 15 ani de închisoare

Alexander Lukaşenko
Alexander Lukaşenko (SERGEI GAPON/POOL/AFP VIA GETTY IMAGES)

Miercuri, regimul lui Alexander Lukaşenko a demarat un proces împotriva unui fost director de bancă închis anul trecut, după ce acesta a intenţionat să candideze în alegerile prezidenţiale împotriva dictatorului bielorus.

Viktor Babariko, fostul şef al Belgazprombank, se confruntă cu până la 15 ani de închisoare pentru acuzaţii de corupţie, despre care echipa sa susţine că au fost fabricate pentru a-l scoate din cursa prezidenţială din august anul trecut.

Purtând o mască pe faţă, cu mâinile la spate, Babariko, în vârstă de 57 de ani, a apărut într-o cuşcă în sala de judecată, împreună cu alţi inculpaţi, în timp ce zeci de susţinători erau ţinuţi în faţa tribunalului de către autorităţile regimului bielorus.

Citiți și Încep procesele politice. Personalitate a opoziţiei bieloruse, învinuit de corupţie şi fraudă

Peste 33.000 de persoane au fost reţinute în cadrul represiunii violente a protestelor apărute spontan în urma alegerilor, despre care opozanţii lui Lukaşenko spun că au fost fraudate în mod flagrant pentru a prelungi şederea lui Lukaşenko în funcţia de preşedinte.

Lukaşenko neagă orice fraudă electorală, precum şi acuzaţiile de hărţuire a contracandidaţilor săi, mulţi dintre ei fiind arestaţi pentru delicte economice inventate în timpul campaniei prezidenţiale.

Represiunea regimului Lukaşenko asupra activiştilor pro-democraţie a generat noi sancţiuni occidentale asupra Minskului, dar Lukaşenko, susţinut diplomatic şi financiar de Rusia vecină, a refuzat să demisioneze.

Citiți și Lidera opoziţiei bieloruse cheamă la grevă generală

„Pentru mulţi dintre noi, anul acesta a devenit un an al victoriei - victoria asupra sclaviei sufletului nostru”, a subliniat Babariko într-o declaraţie înainte de proces, acuzând guvernul de „represiuni medievale”.

Analiştii politici îl considerau anul trecut pe Babariko drept cea mai mare ameninţare electorală pentru Lukaşenko. Bancherul a fost arestat în iunie 2020.

După arestarea lui Babariko, aliata sa, Maria Kolesnikova, şi-a unit forţele cu alte două femei pentru a conduce campania de opoziţie.

Săptămâna trecută, Lukaşenko a promis să adopte reforme politice, dar promisiunea a fost urmată săptămâna aceasta de percheziţii în locuinţele activiştilor pentru drepturile omului şi ale jurnaliştilor.

Citiți și Lukaşenko devine Ceauşescu: Schimbă şefii Securităţii - "nu vom lua prizonieri"

Într-o declaraţie comună publicată miercuri, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au condamnat raidurile şi situaţia generală a drepturilor omului din Bielorusia şi au cerut autorităţilor să elibereze imediat toate persoanele reţinute în mod arbitrar şi să respecte democraţia şi statul de drept.

Procesul lui Babariko a coincis cu începerea unor procese separate împotriva a doi jurnalişti de la postul de televiziune Belsat din Minsk. Cei doi pot primi pedepse cu închisoarea pentru că au transmis în direct protestele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe