Tribunal american cere companiei Google să furnizeze e-mailurile lui Hillary Clinton în scandalul Benghazi

Hillary Clinton (Steve Pope/Getty Images)
A.P.
16.04.2020

Miercuri, organizaţia Judicial Watch a emis o citaţie către Google, solicitând e-mailuri ale unei foste secretare a lui Hillary Clinton, care ar fi fost trimise într-un cont Gmail înainte de a fi şterse de pe un laptop al acesteia.

Citaţia face parte dintr-un proces de lungă durată, care solicită „noi puncte de vedere sau actualizări cu privire la atacul de la Benghazi” - scandalul prin care un atac terorist în oraşul libian a avut drept urmare omorârea ambasadorului american în Libia. Fostul Secretar de Stat Hillary Clinton a fost acuzată de proastă administrare a cazului.

"O instanţă federală, obosită de jocul dintre Departamentul de stat şi Departamentul de Justiţie, a autorizat citaţia depusă de organizaţia Judicial Watch către compania Google de a furniza conţinutul unui cont care deţinea e-mailurile lui Clinton", a declarat Tom Fitton, preşedintele Judicial Watch. „Departamentul de Justiţie şi Departamentul de Stat nu răspund şi o acoperă pe Hillary Clinton, aşa că este din nou în sarcina Judicial Watch să mişte investigaţia pentru a ajunge la adevăr”.

Specialistul companiei IT Platte River Networks, Paul Combetta, a folosit un cont Google pentru a transfera e-mailurile lui Clinton de pe un laptop pe un server Platte River, apoi a folosit programele BleachBit pentru a elimina definitiv urmele e-mailurilor de pe laptop. Citaţia caută toate e-mailurile lui Clinton din perioada ei la Departamentul de Stat din intervalul 21 ianuarie 2009 şi 1 februarie 2013. Google trebuie să predea e-mailurile până la 13 mai.

Judecătorul Tribunalului districtual Royce Lamberth a exprimat temeri cu privire la depozitarea e-mailurilor lui Hillary Clinton pe contul ei de Gmail în timpul unei audieri într-o instanţă federală din august 2019. Lamberth a citat un raport al senatorului Chuck Grassley.

„Combetta a spus, cred, că a creat un cont de e-mail, în care a pus toate e-mailurile aparţinând lui Hillary Clinton, contul având un alt nume, iar FBI a investigat acest lucru, pentru a vedea dacă chinezii au spart contul sau nu. Au afirmat că hackerii chinezi nu au spart contul, dar FBI nu a spus niciodată Departamentului de Stat despre acel cont şi că e-mailurile care nu au fost predate statului ar fi putut fi obţinute din acel cont, FBI n-a spus niciodată statului asta", a declarat judecătorul.

Comisiile din Senat au lansat documente „care dezvăluiau că Paul Combetta, asistentul IT al lui Hillary Clinton, a copiat toate e-mailurile într-un cont Gmail care nu pare să fi fost vreodată reconstruit şi cercetat”, a adăugat Lamberth. "Instanţa crede că Judicial Watch ar trebui să ancheteze această pistă".

La 2 martie 2020, judecătorul Lamberth a acceptat solicitarea Judicial Watch de a cita Google.

"Tribunalul nu este sigur că statul deţine în prezent vreun e-mail al lui Clinton recuperat de FBI; chiar şi la câţiva ani după ancheta FBI, blocarea accesului la e-mailuri nu a fost încă explicată. Din acest motiv, Tribunalul consideră că citaţia este valabilă şi poate chiar să descopere e-mailuri suplimentare nevăzute anterior. În consecinţă, tribunalul permite această solicitare", a scris judecătorul.

În decembrie 2018, Lamberth a ordonat pentru prima dată cercetări care să arate dacă utilizarea de către Hillary Clinton a unui server de e-mail privat a încalcat FOIA [legile pentru transparenţă guvernamentală, n.r.], dacă intenţia Departamentului de Stat de a soluţiona acest caz la sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015 a fost de rea-credinţă şi dacă Departamentul de Stat a căutat în mod adecvat înregistrări care răspund la solicitarea Judicial Watch.

Tribunalul a decis că sistemul de e-mail al lui Clinton era „una dintre cele mai grave infracţiuni moderne în chestiunea transparenţei guvernamentale”.

Hillary Clinton şi fostul şef de serviciu Cheryl Mills au refuzat să depună mărturie sub jurământ în cauza respectivă. Într-o evoluţie neobişnuită, Departamentul de Stat s-a opus încercării lui Clinton de a evita mărturia, fiind de acord cu Judicial Watch că poziţia ei anterioară de secretar de stat nu o poate proteja de acest ordin.

Sistemul statului de drept din SUA a pierdut masiv credibilitate după ce a eşuat ani în şir să incrimineze folosirea, de către Hillary Clinton, a unui server privat de e-mailuri în perioada în care ocupa funcţia de Secretar de Stat, încălcând cel puţin criteriile de transparenţă guvernamentală, dacă nu cumva şi pe cele pentru secretizarea informaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor