Scandal major în "intelligence"-ul american - Rusia a penetrat complet FBI în timpul administraţiei Obama
alte articole
Cu puţin timp înainte ca administraţia Obama să acorde Rusiei 20% din uraniul Americii, iar Hillary Clinton să înceapă proiectul Skolkovo, prin care tehnologie militară de vârf s-a scurs în Rusia, agenţiile de informaţii americane descoperiseră că Moscova "îşi îmbunătăţise dramatic capacitatea de a decripta anumite tipuri de comunicaţii secrete şi urmărea cu succes dispozitivele utilizate de echipele de supraveghere ale departamentelor FBI de elită", potrivit Yahoo News, care a intervievat 50 de oficiali, actuali şi foşti, din comunitatea de informaţii şi securitate naţională.
În septembrie 2011, Vladimir Putin anunţa lansarea celei de-a treia campanii prezidenţiale, urmând să fie contestat în următoarele luni de zeci de mii de protestatari care îl acuzau de fraudă electorală. Putin, fost ofiţer de informaţii, a acuzat-o public pe Hillary Clinton, pe atunci secretar de stat, că ar fi favorizat protestele.
În acea perioadă, spionii lui Putin din Statele Unite, care operau sub acoperire diplomatică, au făcut ceea ce un fost oficial de informaţii de rang înalt a denumit-o o descoperire tehnică "uimitoare", demonstrând faptul că Moscova avea încă vaste programe de spionaj îndreptate către fostul adversar din Războiul Rece.
Potrivit materialului publicat de Yahoo, în jurul anului 2012, oficialii americani şi-au dat seama că ruşii au spart comunicaţiile FBI pe scară largă - inclusiv prin penetrarea unor "computere care nu erau conectate la internet" şi prin compromiterea "telefoanele echipelor FBI" dotate cu "capacităţi push-to-talk" sau walkie-talkie-uri utilizate "ca dispozitive de comunicaţii de rezervă".
"Ruşii au reuşit să intercepteze, să înregistreze şi, în cele din urmă, să spargă codurile pentru comunicaţiile radio FBI".
Informaţiile au permis spionilor ruşi să obţină date cheie despre modul în care operează echipele de supraveghere FBI.
Comunicaţiile interceptate conţineau probabil "oportunităţi de a eluda supravegherea FBI şi de a comunica cu surse umane implicate, de a verifica dispozitivele de înregistrare de la distanţă şi chiar de a aduna informaţii asupra echipelor FBI".
Au fost formate "posturi de ascultare mobilă", iar "unii ofiţeri de informaţii ai Rusiei, care purtau echipamente mobile speciale, se apropiau de echipele de supraveghere FBI. Alţii conduceau autoutilitare pline cu echipamente de ascultare menite să intercepteze comunicările echipelor FBI".
Aparent, ruşii nu au putut sparge decât "comunicaţii criptate moderat", nu şi cele mai puternice tipuri de criptare folosite de guvernul SUA pentru transmisii secrete.
După descoperirea programului, FBI a revenit la echipamente radio criptate - şi "infrastructură scumpă", potrivit unui fost oficial de contrainformaţii.
Dezvăluirile au determinat CIA să reducă anumite tipuri de comunicaţii cu surse din afara SUA şi "să recurgă la o serie întreagă de paşi" pentru a preveni penetrarea rusă şi descoperirea agenţilor americani în străinătate.
Ruşii au operat în primul rând din afara unor complexe aparţinând guvernului federal din Maryland şi New York - ambele închise de administraţia Obama ca răspuns la acuzaţiile de hacking al alegerilor din 2016 - care au jucat un rol central în programul de spionaj.
Potrivit raportului, un fost funcţionar de rang înalt de contrainformaţii a dat vina pe multitudinea de sisteme "ineficiente, segmentate, aflate în spate". Infrastructura care trebuia construită, nu a mai fost implementată niciodată, a declarat fostul agent. "Comunitatea de informaţii nu a obţinut niciodată un sistem integrat".
Limitările tehnologiei radio, au afirmat foştii spioni, au făcut ca echipele de supraveghere ale FBI să comunice pe sistemele de rezervă.
"În cele din urmă, au trecut la telefoane mobile", a mărturisit un fost director de contrainformaţii. "Tehnicienii erau supăraţi, pentru că dacă ruşii puteau intercepta undele radio, puteau intercepta şi telefoanele".
Iar, aparent s-a întâmplat exact acest lucru. Telefoanele au fost la un moment dat identificate şi compromise de către hackerii ruşi.
Mark Kelton, care a ocupat funcţia de şef de contrainformaţii la CIA până la pensionare în 2015, a refuzat să discute despre detaliile operaţiunilor ruse, dar a declarat pentru Yahoo News că "ruşii sunt un adversar profesionist, care a penetrat în trecut fiecare instituţie americană care merită penetrată".
Aceasta rămâne o preocupare de bază pentru contraspionajul american. Numărul investigaţiilor privind incidentele de spionaj efectuate asupra funcţionarilor guvernamentali ai SUA - CIA, FBI şi din alte agenţii - inclusiv pe cele potenţial ruseşti, "nu este mic, este mare", a afirmat un alt fost oficial de top de contrainformaţii pentru Yahoo News.
Mai mult, oficialii FBI sunt îngrijoraţi că o parte dintre agenţii săi au fost compromişi şi, prin urmare, au întrerupt contactul cu unele dintre sursele din Rusia.
Între timp, unele surse ale FBI din Rusia au încetat să mai coopereze cu agenţii americani din motive evidente - pentru a nu fi descoperiţi. Au existat câteva cazuri în care o persoană recrutată a spus: "Nu mă mai pot întâlni cu dvs" , a dezvăluit un fost oficial de informaţii.
"Noi nu am înţeles că ruşii erau deja în război politic cu noi în al doilea mandat, după ce Putin a fost reales, şi Obama a fost şi el reales", a declarat Evelyn Farkas, fost secretar adjunct al Apărării pentru Rusia, Ucraina şi Eurasia în administraţia Obama.