Administraţia Trump începe să lucreze la dosarul serverului de mail al lui Hillary Clinton

Andrei Popescu
01.10.2019

alte articole

Donald Trump (Getty Images)
Andrei Popescu
01.10.2019

Departamentul de Stat a demarat o anchetă privind utilizarea unui server de e-mail privat de către secretarul de stat din acel moment, Hillary Clinton, reluând una dintre temele alegerilor prezidenţiale din 2016.

Scandalul era extrem de popular la vremea respectivă, generând nenumărate cereri de arestare a lui Clinton, în rândul mulţimilor.

Până la 130 de persoane din staff-ul lui Clinton au fost contactaţi în ultima săptămână şi au fost avertizaţi că e-mailurile trimise cu ani de zile în urmă au fost considerate secrete şi pot fi considerate încălcări de securitate, a informat Washington Post sâmbătă.

Aproape în toate cazurile, comunicaţiile au fost trimise unui server nesecurizat pe care Hillary Clinton îl menţinea în casa sa. Conform afirmaţiilor mai multor membri ai comunităţii de intelligence ai SUA, este foarte probabil ca unele dintre e-mailuri, având conţinut secret, să fi căzut în mâinile unor actori statali nespecificaţi.

În pofida unei încercări de anchetă condusă de fostul şef FBI James Comey, nu a fost stabilit dacă scurgerea de secrete a fost intenţionată. Comey a refuzat să trimită cazul în justiţie, motivând că nu se poate dovedi intenţia încălcării procedurilor şi legilor aplicabile menţinerii secretului de stat în cel mai militarizat stat al Planetei.

După închiderea anchetei, dosarul a fost redeschis de un eveniment colateral cu 11 zile înaintea alegerilor. Soţul asistentului principal al lui Hillary Clinton a fost prins trimiţând mesaje erotice unei adolescente, astfel că laptopul său - pe care se aflau mii de emailuri ale soţiei - a ajuns în posesia poliţiei din New York.

Cu toate acestea, dosarul a fost închis din nou în scurt timp, nefiind clar dacă procurorul general sau FBI a reuşit să citească zecile de mii de emailuri în câteva zile, pentru a ajunge la concluzia că nu există probe.

Turnura neaşteptată a cazului l-a implicat însă, într-o oarecare măsură, şi pe şeful de campanie a lui Clinton, John Podesta.

James Comey a închis din nou dosarul pe 6 noiembrie, cu două zile înainte de alegeri.

Clinton a caracterizat investigaţiile FBI asupra serverului ei ca fiind principalul motiv pentru care a pierdut în faţa lui Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor