"Trei săptămâni am mers cu barca" - Mircea Dinescu anunţă că va cere despăgubiri morale de un milion de euro de la Ponta

Mircea Dinescu
Ana Ion
10.04.2025

Scriitorul Mircea Dinescu susţine că a aflat abia acum că inundaţia care i-a afectat proprietatea din judeţul Dolj, în 2014, s-ar fi produs în urma unei decizii luate de fostul premier Victor Ponta care, potrivit propriilor declaraţii, ar fi ordonat deschiderea Porţilor de Fier pentru a preveni inundaţiile în Belgrad.

Contactat de Hotnews, Dinescu a negat categoric că ar fi primit vreo despăgubire, aşa cum a afirmat recent Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidenţiale.

Mircea Dinescu a calificat decizia lui Ponta de a deschide barajul drept „o măreaţă faptă de arme împotriva poporului român”, şi a povestit cum a fost afectată atunci proprietatea sa, transformată între timp într-un hotel.

„A crescut nivelul apei cu cinci metri într-o singură zi, din cauza acestei decizii absurde. Am fost nevoiţi să folosim o barcă timp de trei săptămâni, ca să ajungem la proprietate. A fost o ispravă de-a lui Victor Ponta”, a declarat scriitorul.

Potrivit lui Dinescu, apa a intrat în beciuri, dar casa principală a rezistat, fiind bine construită. În schimb, căsuţele închiriate de la Administraţia Porturilor au fost grav afectate: „Duşumelele au putrezit complet”. A durat patru ani până a reuşit să refacă întreaga proprietate, spune el.

N-am primit despăgubiri, pot să jur pe Biblie

În ciuda afirmaţiilor lui Ponta, care susţine că i-ar fi oferit despăgubiri generoase, Dinescu spune că nu a primit nimic şi că ia în calcul să îl dea în judecată pentru calomnie.

„Minte. Nu mi-a dat nimic. Pot să jur cu mâna pe Biblie. Dacă tot zice că mi-a dat bani, îl pot acţiona în instanţă. E o calomnie”, a susţinut el.

Scriitorul pune la îndoială şi justificarea lui Ponta pentru deschiderea Porţilor de Fier, spunând că distanţa până la Belgrad nu ar fi permis protejarea oraşului în acest mod. El crede că cel mult satele sârbeşti din apropiere ar fi putut beneficia. „A fost o prostie. Nu ştie principiul vaselor comunicante. S-au temut că vine o viitură din Germania, dar nu e o scuză. Eu am scris şi atunci, în Caţavencii, şi am vorbit la televizor. I-am înjurat pe cei de la Porţile de Fier, dar acum aflu că Ponta a fost autorul”, a mai spus Dinescu.

În plus, face o remarcă acidă: „Dacă a primit cetăţenie sârbească pentru decizia asta, poate ar fi fost mai bine să rămână acolo”.

O trădare naţională

Ulterior, într-o intervenţie televizată la Antena 3, Dinescu a anunţat că va cere despăgubiri morale de un milion de euro de la Ponta şi a calificat întreaga situaţie drept o „trădare naţională”.

„E incredibil. Trebuie să fii japonez să-ţi faci harakiri în campanie, recunoscând o asemenea mizerie. Nici eu, nici oamenii din satele inundate n-am ştiut că el era în spatele deciziei. E şi o doză de prostie aici. Iliescu îl numea pe Geoană «prostănac», dar Geoană e deştept. Ponta e adevăratul prostănac al lui Iliescu, dar nici el nu ştia asta atunci. A recunoscut o ticăloşie, o adevărată crimă împotriva satelor de pe malul Dunării”, a spus scriitorul.

El a menţionat că localnicii din comuna Rastu au avut casele grav afectate şi că, până în 2014, zona nu fusese niciodată lovită de asemenea inundaţii: „Până să se nască Ponta, dintr-o eroare a naturii, satele astea n-au fost niciodată inundate”.

Replica lui Ponta: „Nu puteam să aleg crama lui Dinescu în locul Belgradului

Într-un podcast realizat de Robert Turcescu, Victor Ponta a povestit că a decis atunci să deschidă Porţile de Fier pentru a salva Belgradul şi că printre zonele afectate s-ar fi numărat şi casa lui Dinescu.

„Cred că i-am inundat casa lui Dinescu. De asta nici nu mă mai invită la crama lui. Dar i-am dat despăgubiri, mai mult decât făcea căsuţa aia a lui”, a spus fostul premier.

Ponta a afirmat că a luat decizia corectă şi că, ulterior, a primit cetăţenia sârbă: „E Belgradul! Oraşul unde Iancu de Hunedoara l-a învins pe Mahomed Cuceritorul! Ce era să fac, să zic: «Inundaţi Belgradul, ca să salvăm crama lui Dinescu?» Lasă, că s-a refăcut crama, acum e foarte bună”.

Contextul inundaţiilor din 2014

În 2014, România a fost grav afectată de inundaţii, în special în judeţele Olt şi Dolj. Ploile abundente au crescut debitul râurilor şi au provocat alunecări de teren, distrugând case, culturi agricole şi infrastructură. Mii de oameni au fost evacuaţi, iar pagubele au fost estimate la milioane de euro.

În luna mai, peste 1.500 de hectare de teren agricol, păşuni şi păduri au fost inundate de revărsarea Dunării. Printre localităţile afectate s-au numărat Bechet, Piscu Vechi, Desa şi satul Cetate, unde se află şi proprietatea lui Mircea Dinescu, potrivit Radio România Actualităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor