Trei persoane cu leziuni ale coloanei vertebrale reuşesc să meargă datorită stimulării electrice [video]
alte articole
Trei cetăţeni europeni cu leziuni ale coloanei vertebrale care provoacă paraplegie au reuşit să se ridice în picioare şi să meargă. Datorită unei mici stimulări electrice, olandezul Gert-Jan Oskam şi elveţienii David Mzee şi Sebastian Tobler au trecut de la controlul minimal al muşchilor la a fi capabili să meargă cu ajutorul cârjelor sau unui cadru, potrivit unui studiu publicat miercuri 31 octombrie în revista Nature.
Este o tehnică nouă, nu pe deplin dezvoltată, numită stimulare electrică epidurală. Deşi în ultimii ani a fost testată pe animale, experimentele la oameni nu au dat rezultate pozitive până la acest studiu al cercetătorilor elveţieni.
Cercetarea a fost condusă prof. Gregoire Courtine, de la École polytechnique federale de Lausanne (EPFL) şi prof. Jocelyne Bloch de la Lausanne University Hospital (CHUV).
După cum se menţionează în publicaţia ştiinţifică, două grupuri de cercetători americani au făcut progrese semnificative cu o tehnică similară, dar Courtine şi Bloch au aplicat un factor cheie pentru recuperarea acestor leziuni.
În timp ce cercetătorii americani au efectuat experimentele cu stimulare continuă, cercetătorii elveţieni au aplicat stimularea în timp util, încercând să imite impulsurile naturale. Pacientului îi sunt plasate o serie de dispozitive senzoriale care, conectate la un program de calculator, imită semnalele electrice emise de creier. În acest fel, stimularea ajută ca pacientul să-şi poată mări numărul de mişcări pe care le permitea leziunea.
După câteva săptămâni de recuperare, cei trei pacienţi pe care a fost testată această tehnică şi-au îmbunătăţit controlul asupra muşchilor, dar nu numai în timpul experimentului, ci şi după aceea. De fapt, doi dintre ei şi-au menţinut acelaşi nivel de control al muşchilor după test, ceea ce înseamnă o recuperare importantă a mobilităţii: ei pot merge cu ajutor.
În orice caz, Courtine avertizează: studiul nu este avansat şi nu este clar la câţi pacienţi ar putea funcţiona. "Chiar dacă suntem în faza de dezvolatre a experimentului, participanţii îl folosesc deja pentru a merge şi, într-un caz, a reuşit să meargă cu ajutorul unui cadru", spune cercetătorul într-o declaraţie pentru Nature, subliniind: "În următorii trei ani, acest pacient va încerca să-şi îmbunătăţească rezultatele şi să-i valideze siguranţa şi eficacitatea. Mai sunt încă multe de făcut".
Articol ştiinţific de referinţă: A giant step for spinal cord injury research
Mai multe informaţii: Three people with spinal-cord injuries regain control of their leg muscles