Un paraplegic reuşeşte să meargă datorită stimulării electrice

Stimularea electrică restabileşte mişcările unui om paralizat. Procedura este experimentală, dar nu este primul succes obţinut.
Paraplegic (Pixabay)
Maria Caubin
25.09.2018

A fost nevoie de 16 minute ca să parcurgă peste o sută de metri - 102 mai exact - punând de 113 ori un picior în faţa celuilalt, sprijinindu-se pe un cadru cu roţi. Dar, pentru americanul în vârstă de 29 ani, a fost ca şi cum ar fi câştigat cursa de 100 de metri într-o Olimpiadă. Acum cinci ani, un accident avut cu un snowmobil i-a afectat nervii măduvei spinării, lăsându-l paralizat de la mijlocul spinării în jos. Era incapabil să mişte un singur muşchi şi nu mai simţea nimic. Dar, începând cu 2016, omul a urmat un program experimental la Mayo Clinic din Rochester, Statele Unite ale Americii, cu rezultate surprinzătoare.

Rezultatul eforturilor sale şi al echipei medicilor care l-au tratat, condusă de neurochirurgul Kendall Lee şi neurofiziologul Kristin Zhao, a fost publicat luni 24 septembrie în Nature Medicine.

Tehnica care i-a permis tânărului să se mişte din nou combină reabilitarea cu stimularea electrică.

În special, după o fază iniţială de fizioterapie, care a durat 22 de săptămâni, medicii au aplicat un stimulator sub leziune şi, prin intermediul acestuia, au stimulat nervii măduvei spinării. Pentru a ajusta parametrii dispozitivului şi pentru a "învăţa" picioarele să citească şi să interpreteze mesajele, a fost nevoie de alte 43 de săptămâni şi 113 sesiuni de reabilitare. În final efortul a fost recompensat.

Nu este singurul caz

Chiar dacă tânărul nu poate încă să iasă la plimbare pe stradă şi-a recâştigat controlul picioarelor şi poate să se deplaseze aproape complet autonom.

„Studiul demonstrează că stimularea electrică este capabilă să restabilească funcţionalitatea muşchilor paralizaţi şi face ca pacientul să poată merge”, a spus Lee. „Nu ştim exact cum se poate întâmpla acest lucru, iar acum provocarea este să-l înţelegem. Dar există un alt grup care, tocmai datorită acestei tehnici, a obţinut rezultate asemănătoare cu ale noastre.”

Studiul publicat în Nature Medicine afirmă totuşi că nu toţi pacienţii ar putea beneficia de aplicarea unui stimulator. Este posibil, de exemplu, să se obţină rezultate pozitive doar atunci când căile nervoase ale măduvei spinării, care conectează creierul cu muşchii, nu sunt complet întrerupte şi că metoda nu ar funcţiona atunci când leziunea este completă.

Articol ştiinţific de referinţă: Neuromodulation of lumbosacral spinal networks enables independent stepping after complete paraplegia, Published: 24 September 2018

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor