Trecutul care bântuie. Dorneanu şi Iordache, colegi de PSD cu antecedente în dezincriminări

Intrat în vizorul presei după ce a declarat că DNA şi-a excedat competenţele anchetând adoptarea OUG 13, Valer Dorneanu ţinea prima pagina a ziarelor şi în urmă cu un deceniu. Motivul? Tot o tentativă de dezincriminare a faptelor de corupţie.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)
Ana Ion
28.02.2017

Actualul preşedinte al CCR, instituţie care a decis ieri că DNA a perturbat buna activitate a Guvernului prin anchetarea OUG 13, Valer Dorneanu se remarca şi în urmă cu 10 ani, când în calitate de deputat PSD propunea împreună cu (acum celebrul) Florin Iordache şi Tudor Mohora, scrie digi24, mai multe modificări la Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi a celor conexe acestora.

Potrivit presei vremii, propunerile vizau dezincriminarea faptelor privind deturnarea de fonduri sau utilizarea subvenţiilor de la bugetul de stat iar printre beneficiarii modificării acestei legi se aflau mai mulţi baroni locali ai PSD, printre care Dumitru Sechelariu, Gheorghe Savu, Liviu Dragnea, Gavril Mârza, Bebe Ivanovici sau Nicuşor Constantinescu, la vremea respectivă cercetaţi pentru deturnare de fonduri.

Un alt beneficiar era nu mai puţin faimosul Marian Oprişan, trimis în judecată, cu un an înainte, de către DNA pentru deturnare de fonduri. DNA îl acuza că a cauzat un prejudiciu de 5,5 milioane de lei.

Concret, legea viza dezincriminarea faptelor prevăzute de articolul 10 din lege care stipula că sunt infracţiuni „acordarea de credite sau de subvenţii cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, neurmărirea, conform legii sau a normelor de creditare, a destinaţiilor contractate”, precum şi „utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate”, cu alte cuvinte deturnarea de fonduri. Pedeapsa pentru aceste fapte este încadrată de la 5 la 15 ani de închisoare.

Legea modificată a fost trimisă spre promulgare, fiind întoarsă de Băsescu care a retrimis-o la Senat pentru reexaminare. Legea a trecut însă de Senat şi a fost publicată în Monitorul Oficial din 29 martie 2007.

Astfel, Legea nr. 78/2000 se modifica şi avea următorul cuprins: „b) acordarea de subvenţii cu încălcarea legii, neurmărirea, conform legii, a destinaţiilor subvenţiilor; c) utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum şi utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.”

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor