Tăriceanu, pe valul CCR: Cere demisia şefei DNA şi "curăţirea" instituţiei de cancerul corupţiei de putere

În dosarul "OUG 13", DNA a acţionat în logica instituţiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea şi că nimeni nu le poate sta în cale, a acuzat al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, şi el inculpat într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupţie.
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.02.2017

În orice stat de drept, o decizie ca aceea a CCR privind ancheta "OUG 13" ar fi fost urmată de demisia şefului instituţiei care a încălcat un principiu fundamental al democraţiei - separaţia puterilor în stat, respectiv procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a apreciat marţi, pe pagina sa de Facebook, preşedintele Senatului Călin, Popescu Tăriceanu.

"Refuzul de a demisiona este încă o dovadă a ceea ce aş numi: corupţia de putere. Am spus şi repet: puterea absolută corupe absolut. Din păcate, DNA a acţionat în logica instituţiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea şi că nimeni nu le poate sta în cale. Decizia CCR este una istorică şi cred că stopează ofensiva unor instituţii nedemocratice de a prelua toată puterea în România. Ca preşedinte al Senatului, camera superioară a forului democratic suprem, nu pot decât să sper că în instituţiile nedemocratice mai sunt oameni care au suficientă responsabilitate pentru a înţelege că lucrurile trebuie să se schimbe", a declarat Tăriceanu, trimis în judecată chiar de DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Din perspectiva liderului ALDE, schimbarea trebuie să înceapă cu o curăţire a acestor instituţii.

"Opinia publică a aflat în ultimele săptămâni informaţii compromiţătoare despre procurori care s-au comportat nedemn pentru funcţia lor: au acţionat abuziv, în logica cuiva care ştie că are puterea absolută. De asemenea, au ieşit la suprafaţă informaţii legate de protocoale dintre SRI şi DNA care depăşesc cu mult cadrul legal de relaţionare între cele două instituţii. De la mic - la mare, de la cazuri individuale - la modalităţi de acţiune instituţionale, se vede cum cancerul corupţiei de putere riscă să cuprindă întreg acest sistem. Deci, o curăţire nu mai poate fi amânată", a subliniat Tăriceanu.

În acelaşi timp, preşedintele Senatului consideră că decizia CCR trebuie să aducă în prim-plan şi încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

"Decizia nu este, propriu-zis despre aceste drepturi, dar încălcarea lor este un efect nedorit al beţiei de putere. Am speranţe că eforturile mele, alături de reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi şi o serie de voci din societatea civilă, vor da roade. În România de astăzi, drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate, telefoanele cetăţenilor sunt ascultate fără mandat, oameni nevinovaţi sunt hăituiţi de justiţia care ar trebui să le facă dreptate, iar România pierde sute de milioane de euro la CEDO. Aceste lucruri trebuie schimbate şi eu voi continuă să acţionez pentru a le schimba", a precizat Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor