Starea de urgenţă în sănătate publică în RM prelungită, cu noi restricţii: Activitatea centrelor comerciale, sistată în zilele de week-end

Bucuresteni iesiti la plimbare in weekend in timpul crizei coronavirus, starea de alerta
Bucuresteni iesiti la plimbare in weekend in timpul crizei coronavirus, starea de alerta (Epoch Times România)

Starea de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova se prelungeşte până în data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia. Decizia a fost aprobată luni 15 februarie, de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP), care constată că situaţia epidemiologică rămâne nefavorabilă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în săptămâna a şasea din 2021, comparativ cu săptămâna a cincea din 2021, numărul cazurilor a crescut cu 17,9%. În ultimele 14 zile în 9 teritorii din ţară se atestă codul portocaliu (Cahul, Căuşeni, Donduşeni, Făleşti, Rezina, Râşcani, Soroca, Ştefan Vodă, Ungheni), iar în celelalte 29 teritorii se atestă codul roşu de alertă.

CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricţie pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2. Una dintre acestea vizează activitatea centrelor comerciale din ţară, care va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie 2021. Din această zi se restricţionează şi activitatea pieţelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, cu excepţia pieţelor agricole.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanţi la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitaţi. Prezenţa spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte şi a discotecilor.

CNESP a decis şi limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar şi rutier în trafic municipal, raional şi interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Agenţii economici care activează în spaţii închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4m2 de suprafaţă comercială liberă, suprafaţa disponibilă fără echipamente comerciale.

Totodată, angajaţii autorităţilor administrative centrale subordonate Guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7:30 până la 16:00 şi pauza de masă de la 12.00 până la 12:30, cu revizuire ulterioară, în funcţie de situaţia epidemiologică.

La moment, CNESP menţine regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluţia numărului de infectări, în vederea examinării posibilităţii de a reveni la regimul online de studii în instituţiile de învăţământ.

Precizăm că la 15 februarie, în Republica Moldova au fost înregistrate alte 363 noi cazuri noi de infectare cu COVID-19, ceea ce ridică bilanţul cazurilor la 170 549. Tot pe parcursul zilei de luni au fost confirmate încă 10 decese, printre care Angela Gadzina, asistentă medicală în secţia ultrasonografie a Institutului Mamei şi Copilului. Astfel, numărul total al lucrătorilor medicali decedaţi până în prezent a ajuns la 93, iar numărul total al deceselorîn ţară este de 3661.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe