Transnistria vrea să introducă în circulaţie rubla rusească pentru a îmbuna Moscova
alte articole
Rubla rusească ar putea intra în viitorul apropiat în circulaţie în Transnistria, a anunţat liderul transnistrean Evgheni Şevciuk. Aceasta este o măsură nevoită: regiunea a rămas atât fără ruble - Rusia nu-i mai acordă ajutor - cât şi fără dolari - visteria a fost golită de fosta putere de la Tiraspol. Introducerea rublei ruseşti în calitate de a doua monedă de circulaţie ar permite strângerea de ruble în băncile locale. Însă, acordul Moscovei la iniţiativa autoproclamatei republici ar putea fi interpretat ca o recunoaştere a independenţei acesteia de către Federaţia Rusă, notează, vineri, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Rubla rusească circulă liber în alte două republici separatiste din zona ex-sovietică - Abhazia şi Osetia de Sud - însă aceste republici sunt recunoscute de Rusia însăşi. În cazul Transnistriei, Moscova nu va permite folosirea rublei ruseşti, pentru că nu a recunoscut independenţa acestei regiuni, este de părere analistul ucrainean Vitali Kulik. Expertul aminteşte că la începutul anilor 1990, din cauza lipsei unor graniţe comune cu Rusia, Transnistria a introdus în circulaţie propria rublă.
Astăzi, după schimbarea puterii în Transnistria, în conturile autoproclamatei republici au rămas doar 49.000 de dolari, iar introducerea în circulaţie a rublei ruseşti ar însemna acumularea de valută rusă în băncile locale. Însă, pentru ca o asemenea iniţiativă să poată fi lansată, este necesar ca liderii transnistreni să obţină sprijinul Moscovei, în timp ce Şevciuk nu se bucură de un asemenea sprijin, subliniază Kulik.
În 'alegerile prezidenţiale' care s-au desfăşurat în Transnistria la sfârşitul anului trecut, Moscova a sprijinit un alt candidat: pe preşedintele Consiliului Suprem al regiunii, Anatoli Kaminski, iar banii ruseşti destinaţi businessului, agriculturii, pensionarilor şi bugetarilor transnistreni treceau tocmai prin acest Consiliu. După ce Kaminski a pierdut, sursa financiară a secat: temporar, afirmă Moscova, iar la Tiraspol circulă zvonuri că fluxul financiar va fi restabilit imediat ce noua putere va fi dată jos.
Potrivit unor surse de informaţie din structurile de conducere ale Transnistriei, vechea putere de la Tiraspol în frunte cu Smirnov lucrează intens şi pregăteşte o revanşă. De altfel, nici Kaminski nu stă cu mâinile în sân: recent el a fost primit la Ambasada Rusiei de la Chişinău, unde a discutat despre alegerile prezidenţiale din Rusia. Înainte de aceasta, Kaminski s-a adresat cetăţenilor ruşi care locuiesc în Transnistria, îndemnându-i să voteze pentru Vladimir Putin.
Totul va depinde de capacitatea lui Şevciuk de a negocia, însă deocamdată el nu demonstrează o atare capacitate, explică analistul ucrainean pentru Nezavisimaia Gazeta. În opinia lui Kulik, iniţiativa lui Şevciuk privind introducerea rublei ruseşti în circulaţie în Transnistria poate fi considerată o încercare de a începe dialogul cu Moscova.