Alegeri prezidenţiale în Rusia: Jirinovski, candidatul permanent
Vladimir Jirinovski va candida în alegeri prezidenţiale pentru a cincea oară: un record absolut, care va fi greu de doborât. Cu toate acestea, cel mai important pentru Jirinovski a fost şi rămâne nu victoria, ci participarea, notează cotidianul rus Kommersant.
De data aceasta, Jirinovski merge în alegeri cu un program intitulat 'Să discutăm, tovarăş!', program în care, adresându-se alegătorului cu 'tu', politicianul vorbeşte despre necesitatea reformării puterii interne, a consolidării politicii externe, apărării populaţiei rusofone din alte ţări, schimbărilor din armată şi a o serie de reforme sociale. Jirinovski declară că este singurul candidat care este în stare să preîmtâmpine prăbuşirea ţării în prăpastia spre care aceasta se îndreaptă din 1917.
Drept argumente în favoarea sa, Jirinovski invocă nepriceperea puterii actuale de a schimba cu forţe proprii situaţia. În opinia sa, puterea nu face decât să preia ideile Partidului Liberal-Democrat, al cărui lider este el. Jirinovski critică partidul proguvernamental 'Rusia Unită' că transformă alegerile în profanare şi îşi copiază documentele-program din congresele Partidului Comunist.
De altfel, Jirinovski nu se atinge de Vladimir Putin. În schimb, constată Kommersant, pe alţi contracandidaţi ai săi îi caracterizează într-un mod deloc măgulitor: 'Prohorov - un milionar ciudat, care s-a băgat unde nu-i fierbe oala', 'Ziuganov - demult parte din sistem şi nimeni nu mai crede în caracterul său de 'opozant'', iar 'Serghei Mironov - în general un candidat tehnic'.
În 1991, primind binecuvântarea unora dintre 'deputaţii poporului', Vladimir Jirinovski a participat pentru prima dată în alegerile prezidenţiale, plasându-se în mod senzaţional pe locul trei, fiind devansat doar de favoritul incontestabil Boris Elţin şi de reprezentantul Partidului Comunist de atunci, Nikolai Râjkov. Rezultatul i-a luat prin surprindere pe toţi, mai puţin pe Jirinovski însuşi: cu două săptămâni înainte de anunţarea rezultatelor, el a declarat că va ieşi al treilea, fiind o 'forţă terţă', în opoziţie faţă de Elţin şi comunişti.
În cei 20 de ani care au trecut de la acele alegeri, în cercurile de experţi s-a impus opinia că liderul liberal-democrat a devenit ceea ce este chiar cu ajutorul actualei puteri, continuă Kommersant. 'Atunci când Jirinovski abia îşi făcea apariţia, astfel de 'proiecte comode pentru putere' existau zeci, însă toate au pierit, pe când (proiectul) Jirinovski a rămas mai viu ca oricând', subliniază politologul Evgheni Mincenko. În opinia sa, liderul liberal-democrat s-a dovedit un bun orator, psiholog, dar şi un negociator flexibil, deschis compromisului şi care poate să-şi înfrâneze ambiţiile. 'Jirinovski lucrează permanent asupra propriei persoane şi din acest motiv este practic singurul politician profesionist din ţară', subliniază Mincenko.
Jirinovski nu a reuşit niciodată să obţină în alegerile prezidenţiale mai mult de 10 la sută din voturi: în 1991 - 7,8%, în 1996 - 5,7%, în 2000 - 2,7%, iar în 2008 - 9,5%. 'Jirinovski ştie că nu trebuie să obţină mai multe voturi, deoarece dacă va întruni 15% el va începe să fie considerat un adversar puternic. Însă acest lucru nu este în interesul său, el nu are ambiţii politice, ci doar financiare', explică politologul Dmitri Oreşkin. În opinia sa, adevăratul scop al lui Jirinovski este 'dezbinarea electoratului patriotic': 'Cred că aceasta este o găselniţă genială: el nu strică apele niciunuia dintre politicienii de calibru, dar nici nu lasă o parte din electorat să se mute în tabăra de stânga a lui Ziuganov sau în cea a lui Mironov', afirmă Oreşkin.
Potrivit lui Mincenko, Jirinovski 'este considerat un om care poate să exprime o anumită poziţie, dar nu unul care să poată conduce cu adevărat ţara'. 'Mulţi se întreabă cum va fi dacă Jirinovski va deveni preşedinte cu atribuţii colosale şi puţini vor să încerce acest lucru pe propria piele', completează vicepreşedintele Centrului de tehnologii politice Gheorghi Cijov.
Despre capacitatea lui Jirinovski de a-şi îmbunătăţi rezultatul vorbesc sociologii. Potrivit directorului VŢIOM, Valeri Fedorov, şansele lui Jirinovski în alegerile din 4 martie vor depinde nu atât de propria activitate, ci de cât de eficienţi vor fi alţi candidaţi. În afară de aceasta, Jirinovski va continua să crească în virtutea retoricii sale agresive.
Anul acesta Jirinovski împlineşte 66 de ani. În pofida vârstei, experţii nu cred că în viitorul apropiat el se va retrage din politică, însă în acelaşi timp nu văd perspective deosebite pentru Partidul Liberal-Democrat, care s-a transformat practic într-un proiect comercial, în scena unui 'one-man show'. 'Jirinovski ştie să se prefacă ceea ce nu este: de exemplu, un politician de opoziţie. În acelaşi timp, el îi face puterii servicii extrem de preţioase, datorită cărora puterea îi permite multe', este de părere liderul partidului de opoziţie 'Iabloko', Serghei Mitrohin.