Transnistria rămâne fără locuitori (presa)

Transnistria rămâne fără locuitori, scrie 'Timpul' de joi. Din cei 920 de locuitori ai satelor Dubovo şi Goianul Nou, raionul Dubăsari, teritoriu controlat de regimul separatist de la Tiraspol, au mai rămas în prezent doar 520 de persoane.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Epoch Times România
17.10.2013

Transnistria rămâne fără locuitori, scrie 'Timpul' de joi. Din cei 920 de locuitori ai satelor Dubovo şi Goianul Nou, raionul Dubăsari, teritoriu controlat de regimul separatist de la Tiraspol, au mai rămas în prezent doar 520 de persoane.

Din anul 1990, populaţia acestor sate s-a redus în jumătate, a indicat conducerea administraţiei locale. Mulţi săteni din Dubovo şi Goianul Nou au plecat peste hotare la muncă ori s-au stabilit acolo cu traiul. Rata mortalităţii pe teritoriul comunei Dubovo depăşeşte aproape de două ori rata natalităţii - în acest an aici s-au născut trei copii, iar cinci persoane au murit, notează ziarul.

'Greşelile procurorilor şi ale judecătorilor, constatate pe hârtie, dar nepedepsite', titrează 'Ziarul de Gardă'. Procurorii, în multe cazuri, n-au niciun temei legal pentru înaintarea demersurilor privind arestarea preventivă a unor persoane, iar acestea sunt pur declarative. Totodată, judecătorii, deşi obligaţi să argumenteze convingător fiecare motiv pentru aplicarea arestului, pronunţă încheieri total nemotivate şi contrare prevederilor legale. Toate aceste concluzii vin din partea magistraţilor Curţii de Apel Chişinău şi au fost formulate într-un demers, exemplificat cu cazuri concrete, care a fost trimis pe adresa procurorului general Corneliu Gurin şi a mai multor instanţe din ţară.

În locul sălilor de operaţii high-tech, în noul bloc de la Spitalul Republican, care trebuia să fi fost deschis în august, sunt doar saci cu ciment, sisteme nefuncţionale şi saloane nefinisate, relevă 'Adevărul'. Cu toate că termenul de predare a expirat acum 2 luni, Ministerul Sănătăţii nu va penaliza pe nimeni pentru întârzieri. Mai mult, nimeni nu ştie cu exactitate când va fi dat în folosinţă.

Compania rusă Komaks, care a preluat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău pentru 49 de ani, şi-a prezentat proiectul de modernizare şi dezvoltare a întreprinderii, mai scrie 'Adevărul'. Operatorul promite că va investi toate cele 244 de milioane de euro, prevăzute în contractul semnat cu guvernul, iar lucrările vor începe anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor