Evgheni Şevciuk: LIDERUL DE LA TIRASPOL S-A PLÂNS MOSCOVEI CĂ MOLDOVA DOREŞTE SĂ SEMNEZE ACORDUL DE ASOCIERE CU UE

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV/AFP/Getty Images)
Tatiana Chiriac
11.10.2013

"Semnarea de către Moldova în mod unilateral, în cadrul summitului de la Vilnius, a Acordului de Asociere cu UE va dăuna economiei Transnistriei". Potrivit Ria Novosti despre aceasta a declarat vineri Preşedintele Autoproclamatei RMN Evgheni Şevciuk la întâlnirea de la Moscova cu vicepreşedintele Dumei de Stat a F.Ruse, Dmitri Rogozin.

Potrivit "Infotag", acesta a spus că "în forma în care se află acest document, reprezintă un risc şi un pericol pentru economia Transnistriei, iar pentru populaţie înseamnă pericol de a nu obţine anumite venituri".

"În cazul semnării acestui acord vom pierde 30% din venitul din export, adică aproximativ 28% de veniturile bugetare", a menţionat Şevciuk. Potrivit lui, "pentru republică acestea sunt pierderi semnificative şi în primul rând pentru cetăţenii care îşi pot pierde locurile de muncă".

"Ne adresăm Dvs. pentru ca să contribuiţi la minimalizarea consecinţelor negative pentru Transnistria ca urmare a unor decizii, în opinia noastră, iresponsabile ale Guvernului Moldovei după semnarea acestui acord, fără a lua în considerare opinia Transnistriei", a declarat liderul de la Tiraspol.

Acesta afirmă că Moldova "forţează semnarea acordului".

"Acordul în cauză trezeşte îngrijorare din partea Transnistriei. În primul rând, deoarece acest proces nu este transparent, într-o oarecare măsură acordul este secret", a accentuat Şevciuk, declarând că "la rugămintea conducerii Transnistriei de a-i oferi textul acestui document partea moldovenească nu a reacţionat".

Dmitri Rogozin, îndeplinind de asemenea şi funcţia de reprezentant al Preşedintelui Rusiei în Transnistria, a promis regiunii "ajutor metodic, organizaţional, financiar şi umanitar".

Moldova, la Vilnius, doar va parafa Acordul de Asociere cu UE. Până la acest moment, documentul nu a fost făcut public. Venitul Transnistriei din comerţul extern la finele perioadei ianuarie-august a constituit $1,293 mlrd. - mai mult de o treime revenind comerţului cu Rusia. Tot Rusia este şi cel mai mare finanţator al regiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor