Experţii: Rusia nu are nevoie de o Transnistria recunoscută

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

Rusia nu are nevoie de o Transnistria recunoscută, pentru Moscova este mult mai avantajos să o folosească ca o pârghie eficientă şi foarte sensibilă de presiune asupra Moldovei. Acesta este laitmotivul opiniilor mai multor experţi care au comentat pentru "Infotag" viitorul Transnistriei de după Summit-ul de la Vilnius al "Parteneriatului Estic", la care R.Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi cel privind regimul de liber schimb.

Analistul Vitali Andrievschi afirmă că după parafarea acestor documente, Uniunea Europeană va acorda un sprijin economic puternic Republicii Moldova.

"Bruxellesul va aloca fonduri ca să le arate altora avantajele relaţiilor cu UE", a spus el.

În viziunea analistului, business-ul transnistrean chiar acum face comerţ de succes cu UE şi cu SUA, astfel, "liberalizarea pieţei cu UE" nu îi va fi decât benefică.

"Pentru Rusia nu are rost să recunoască Transnistria. Aceasta va stârni o reacţie negativă puternică în lume (aici nu există variantele Kosovo sau Abhazia cu Osetia de Sud, unde relaţiile părţilor s-au aflat în "faza fierbinte")", a menţionat Andrievschi.

În opinia directorului companiei audiovizuale "Novaia Volna" din Transnistria, Grigori Volovoi, semnarea de către R.Moldova a acordurilor la Vilnius, pe 28-30 noiembrie, nu va aduce vreo schimbare de principiu.

"Transnistria se orientează spre Est, autorităţile Republicii Moldova - spre Vest. Apare senzaţia că alianţa liberal-democrată de guvernământ caută să atragă la maxim Moldova în orbita Uniunii Europene, fără a da atenţie opiniei cetăţenilor de rând şi efectelor care vor urma. După Summit-ul de la Vilnius Rusia nu va recunoaşte Transnistria. Şi nu va face acest lucru nici în viitorul apropiat, dacă, fireşte, nu va exista vreo forţă majoră asemeni celei abhaze sau sud-osetine", a declarat Volovoi.

În opinia expertului, Transnistria nu va merge în Moldova doar pentru faptul că acolo părerea populaţiei, legile sunt profund ignorate, în plus, nu se acordă atenţie mulţimii de probleme cu minorităţile etnice.

"Ce ar putea indica un loc pentru Transnistria în acest "compot"? Deşi sună banal, dar nu poţi înhăma un cal şi o căprioară în aceeaşi trăsură", a menţionat Volovoi. Unii analişti sunt de părere că UE ar putea recurge la acordarea unor preferinţe în comerţ pentru Transnistria, condiţionându-le astfel prin apropierea regiunii de Moldova. "Bruxellesul ar putea trage concluzii din varianta cipriotă şi ar putea ţine cont de acestea la structurarea relaţiilor sale cu Tiraspolul, dar şi a relaţiilor cu R.Moldova, care, după integrarea în UE trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Transnistria", spun experţii considerând că după Vilnius poziţia Rusiei în raport cu Moldova va fi una rezervată, iar în raport cu Transnistria - de parteneriat.

Şi dacă R.Moldova va bate pasul pe loc în calea spre UE, Transnistria trebuie să ofere un "exemplu de parteneriat euro-asiatic", pentru a îndemna anumite forţe din R.Moldova la integrarea în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe