CE: ”UE este gata să-şi continue cooperarea strânsă cu Republica Moldova”

Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

Comisia Europeană a comunicat, luni, că este gata să-şi continue cooperarea strânsă cu Republica Moldova pe drumul acesteia către asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană, relatează Timpul.md.

Comunicatul CE survine la o zi după încheierea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, în urma căruia partidele de dreapta (PLDM, PD şi PL), au început discuţiile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, având integrarea europeană printre obiectivele principale.

”UE este gata să-şi continue cooperarea strânsă cu Republica Moldova pe drumul ei către o mai mare transparenţă, pentru statul de drept şi pentru o economie de piaţă mai puternică", s-a precizat în declaraţia de presă comună, semnată de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi de comisarul european pentru politica de vecinătate şi negociere pentru extindere, Johannes Hahn.

Oficialii europeni îndeamnă la începerea unor ”reforme cheie”: ”Un nou impuls al reformelor-cheie ar fi crucial pentru asocierea politică şi integrarea economică a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”, s-a notat în comunicatul oficialilor UE, care adaugă că UE se va menţine un partener de încredere în încercările de reformă ale Republicii Moldova.

De asemenea, reprezentanţii CE precizează că aşteaptă un guverna dispus să reglementeze paşnic şi complet conflictul transnistrean.

"UE rămâne angajată să conlucreze cu viitorul guvern în vederea unei reglementări exhaustive şi paşnice a conflictului transnistrean, având la bază suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi un statut special pentru Transnistria", au notat cei doi oficiali europeni.

Potrivit rezultatelor publicate după numărarea a 97,69% din buletinele de vot, procentele voturilor arată în felul următor: PSRM - 20,71%, PLDM - 1 9,97%, PCRM - 17,76%, PD -15,95%, PL - 9,53%. În acest context, formaţiunile de dreapta (PLDM, PD şi PL) însumează peste 45% din totalul voturilor în timp ce partidele de stânga (PCRM şi PSRM) au acumulat  peste 37% din voturi.