Ministrul Eduard Hellvig neagă acuzaţiile făcute de ANI şi aduce dovezi de la ANAF

Eduard Hellvig
Eduard Hellvig (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
09.11.2012

Ministrul Turismului Eduard Hellvig, a trimis o notă către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), prin care respinge acuzaţiile de incompatibilitate şi aduce dovezi în acest sens, documente de la compania al cărei angajat a fost, dar şi de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Conform informaţiilor diseminate de ANI, Eduard Hellvig este subiectul unei investigaţii privind o posibilă incompatibilitate, motivată de împrejurarea că ar fi îndeplinit simultan cu funcţia de ministru în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe cea de director în cadrul unei societăţi comerciale.

Ministrul Turismului susţine că incompatibilitatea este nefondată

În apărarea sa, Eduard Hellvig a afirmat că a încheiat ”contractul individual de muncă înregistrat sub nr. 963/13.07.2004, pe baza căruia am îndeplinit funcţia de director în cadrul societăţii Sintezis Birotica SRL, până la suspendarea de drept a acestui contract, survenită începând cu data de 01.02.2005, urmare a exercitării de către subsemnatul a mandatului de deputat în Parlamentul României”, informează Realitatea.net.

La încheierea mandatului de deputat, părţile au decis de comun acord încetarea efectivă a relaţiilor de muncă stabilite conform contractului şi a oricăror alte raporturi juridice, susţine Hellvig.

Drept urmare, Eduard Hellvig afirmă că nu se află şi nu s-a aflat vreodată în situaţia de incompatibilitate evidenţiată de ANI. ”Nu deţin funcţia de director al Sintezis Birotica S.R.L şi nici nu am deţinut şi exercitat această funcţie, în niciun moment pe parcursul ultimilor ani, cu atât mai puţin de la preluarea mandatului de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului”, a subliniat acesta.

Eduard Hellvig a explicat că, începând cu momentul intrării în exerciţiul mandatului de deputat şi continuând până în prezent, nu a mai existat nicio manifestare de voinţă sau document emanând de la acesta care să ateste deţinerea sau exercitarea funcţiei de director al Birotica S.R.L.

”Nu am avut sau exercitat drept de reprezentare şi semnătură pentru această societate, nu am semnat fişe individuale/colective de prezenţă sau state de plată, nu am emis nicio decizie sau dispoziţie şi nici nu am deţinut şi exercitat vreo altă atribuţie aferentă funcţiei de director, în niciun alt mod”, a susţinut ministrul.

Ministrul Turismului a precizat că de la încetarea mandatului de deputat, nu a solicitat, nu i s-a solicitat şi nici nu a avut intenţia să redobândească funcţia de director al Sintezis Birotica S.R.L sau să preia vreo altă funcţie în cadrul acestei societăţi. Între Eduard Hellvig şi fostul angajator Sintezis Birotica S.R.L. nu a mai fost încheiat vreun contract de alt tip şi nu au mai existat niciun fel de relaţii patrimoniale sau nepatrimoniale. ”Pe cale de consecinţă, pe parcursul ultimilor ani nu am beneficiat de nicio plată de natură salarială, indemnizaţie, retribuţie, etc. din partea Sintezis Birotica S.R.L. şi nici nu am primit vreun alt drept sau beneficiu din partea acestei societăţi”, a declarat Eduard Hellvig.

Societatea comercială a confirmat declaraţiile ministrului

Ministrul i-a solicitat societăţii comerciale un punct de vedere privind relaţia civilă trecută şi prezentă dintre părţi, iar Sintezis Birotica S. R.L. a confirmat că "începând cu data mai sus menţionată (01.02.2005 -n.r.), societatea noastră nu v-a mai achitat niciun drept de natură salarială”. Pe cale de consecinţă, pe numele lui Eduard Hellvig nu apar declarate în evidenţele autorităţilor publice competente venituri de natura drepturilor salariale pe care să le fi realizat de la Sintezis Birotica S.R.L. şi/sau contribuţii accesorii acestora.

Părţile unui raport juridic civil sunt singurele în măsură să modifice sau să stingă raportul juridic dintre acestea prin manifestarea lor de voinţă şi coroborând confirmarea încetării raporturilor civile dintre Eduard Hellvig şi fostul angajator cu întreaga conduită ulterioară a părţilor, este evidentă încetarea efectivă a contractului individual de muncă. Angajatul a încetat prestarea muncii, iar de cealaltă parte societatea comercială a sistat plata salariului şi a oricărei contribuţii accesorii către bugetele publice.

Ministrul Turismului a precizat, în notificarea către ANI, că nu i-au fost aduse la cunoştinţă ”documente sau orice alte probe din care să rezulte presupusa incompatibilitate pentru care sunt evaluat, astfel încât, în lumina înscrisurilor pe care le-am ataşat prezentei cereri, singura concluzie care cu bună credinţă se poate impune este aceea a lipsei oricărei incompatibilităţi de natura celei formând obiectul evaluării Dvs”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor