Traian Băsescu, urmărit penal în dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak

Fostul preşedinte al României s-a ales, oficial, cu un nou dosar penal pe numele său ca urmare a unei plângeri făcută în 2012 de Corneliu Vadim Tudor.
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015 (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
30.10.2015

Judecătoria Sectorului 5 a confirmat, vineri, cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak.

În ceea ce priveşte începerea urmăririi penale pe numele lui Vasile Blaga, instanţa a constatat ca rămasă fără obiect cererea Parchetului.

"Din punctul meu de vedere, n-a fost închis niciodată pentru că atunci când eram preşedinte, nu mi s-au putut lua declaraţii. Este închis pentru Vasile Blaga care a putut da declaraţii, fiind ministru sau parlamentar. Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu face decât să-mi dea posibilitatea să dau declaraţii în faţa procurorilor, legat de minciunile, de inovaţiile fostului tribun Vadim Tudor. Este greu de imaginat că un şef de stat şi un fost ministru de Interne şi-ar fi însuşit bani de pe urma răpirii unor jurnalişti.

Este o aberaţie de tipul Cornelui Vadim Tudor, dar uite că şi mort îşi lasă mizeria în urmă. Este incredibil să faci asemenea acuzaţii că un şef de stat şi-ar fi însuşit bani de pe urma răpirii unor jurnalişti sau a oricărui cetăţean. Procedura trebuia făcută pentru că eu nu am putut să dau declaraţii în momentul în care eram preşedinte pentru a clarifica elucubraţiile lui Corneliu Vadim Tudor", a declarat Traian Băsescu la postul B1 TV.

Întrebat la Digi24 dacă statul român a plătit pentru jurnaliştii români - Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian - răpiţi în martie 2005 în Irak, fostul preşedinte a explicat că dosarul este secretizat de SRI şi SIE şi nu are dreptul să facă niciun fel de declaraţii despre acest lucru.

"Este secretizat de SRI şi de SIE şi nu am dreptul să fac niciun fel de declaraţii legat de conţinutul dosarului. Ce pot să vă spun în mod cert este că aşa sunt târâţi oamenii prin faţa procurorilor ... pe delaţiuni. Iar aici suntem în faţa unei delaţiuni a vestitului fost tribun Corneliu Vadim Tudor. Mă voi duce în faţa procurorului să dau o declaraţie", a precizat Traian Băsescu.

Fostul şef de stat a subliniat faptul că redeschiderea dosarului "face ruşine României". "Când un preşedinte este acuzat că pentru a-şi salva nişte oameni şi-a însuşit bani acest lucru nu poate fi decât umilitor — şi pentru preşedinte şi pentru ţară".

Dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak a fost deschis ca urmare a unei cereri depuse de (acum defunctul) Corneliu Vadim Tudor, care i-a acuzat pe Traian Băsescu şi pe preşedintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, ca şi-au oprit o parte din răscumpărarea plătită de statul român, mai exact 4 milioane de dolari, pentru eliberarea celor trei jurnalişti răpiţi.

Comentând informaţia, fostul preşedinte declara: "E cea mai penibilă situaţie în care Parchetul General poate pune România. Te iei după defunctul Vadim Tudor că preşedintele României a dat generalului Petreuş 9 milioane de dolari în Irak şi ca acesta i-a dat înapoi preşedintelui 4 milioane. Este o aberaţie. (...) Când instituţiile intră în acest joc, nu pot să facă decât rău României. Sigur că mă voi duce. O să constat că instanţa o să aprobe redeschiderea dosarului, nu stiu şi dacă şi a urmăririi penale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor