Băsescu, după clasarea dosarului Revoluţiei: „Un adevăr. Dacă îl suportaţi, voi, Dumnezeii dreptăţii, luaţi-l”
alte articole
Un adevar. Daca il suportati, voi, Dumnezeii dreptatii, luati-l.
Posted by Traian Basescu on Friday, October 23, 2015
Traian Băsescu a reacţionat prompt la vestea clasării Dosarului Revoluţiei, după două decenii şi jumătate de tergiversări.
„Un adevăr. Dacă îl suportaţi, voi, Dumnezeii dreptăţii, luaţi-l!”, scrie pe Facebook fostul preşedinte, adăugând sub mesaj un film cu imagini în care Ion Iliescu susţinea că eroii ucişi la Revoluţie s-au împuşcat între ei, idee care apare şi în motivarea deciziei de clasare a dosarului.
În înregistrarea video apar şi fragmente dintr-o dialog purtat în cadrul medierii din septembrie 2009 de la Cotroceni, la care au luat parte reprezentanţi ai revoluţionarilor, procurorul general, reprezentantul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ministrul Justiţiei, şeful CSM-ului.
Redăm dialogul surprins în înregistrarea video:
Băsescu: Ce se întâmplă cu aceste dosare de la domnul general Voinea, care, înţeleg, s-a pensionat. A vrut, n-a vrut să mai lucreze, nu mai ştiu, dar lasă o speranţă că se va soluţiona într-un sfârşit.
Kovesi: Domnule preşedinte, depinde ce înţelegeţi prin speranţă. Am spus că vom soluţiona cu celeritate, pentru că 18 ani nu am avut soluţie. V-am promis că vom găsi o soluţie şi nici nu pot să îndrept ceea ce de 18 ani nu s-a făcut.
Băsescu: Doamna procuror, cred că aţi înţeles foarte bine ce v-am spus şi am o rugăminte: nu mă confundaţi cu un ziarist căruia îi faceţi o declaraţie. Vorbiţi cu şeful statului, care vă spune aşa: au murit 1.600 de oameni la Revoluţie, iar voi închideţi dosarul. Au murit oameni la Mineriada din 13-15. Ce vreţi să spuneţi, că vă impun o soluţie? Vă impune realitatea să spuneţi dacă s-au împuşcat singuri oamenii ăia sau au fost împuşcaţi de cineva. Nu mă confundaţi cu ziarişti cărora le faceţi declaraţii să fie prinse pe telex. Au murit oameni? Da! De ce n-avem vinovaţi!”
La vremea respectivă, Laura Codruţa Kovesi era procuror general al României.
Reamintim că vineri, la două zile de la istorica punere sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, procurorii militari au decis să claseze Dosarul Revoluţiei, astfel încât nimeni nu va fi tras la răspundere pentru moartea a peste 1.000 de oameni şi rănirea a peste 3.000 de persoane.
În motivarea deciziei, Parchetul susţine "că persoanele cu funcţii de conducere şi execuţie, politice şi militare, de la nivel central şi local, implicate, în perioada 16-22.12.1989, în organizarea, conducerea, coordonarea şi punerea în executare a măsurilor de reprimare a manifestanţilor au fost judecate şi condamnate definitiv, existând în cauză autoritate de lucru judecat", iar în ceea ce primeşte evenimentele de după 22, perioada a fost "caracterizată prin vid de putere, stare de confuzie, panică şi haos."
Procurorii mai susţin că militarii ar fi tras de multe ori din greşeală, pe fond de oboseală şi stres, alţi oameni ar fi murit în accidente rutiere, de aviaţie etc. iar infracţiunile de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii "nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale încriminatoare" etc. Interesant este că în dosarul Mineriadei, Iliescu a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni împotriva umanităţii, aşa "netipice" cum sunt.