Traian Băsescu şi Vasile Blaga, în faţa instanţei supreme în dosarul răpirii jurnaliştilor din Irak

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi actualul co-preşedinte PNL, Vasile Blaga, au ajuns, joi, în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care urmează să decidă dacă se impune sau nu redeschiderea dosarului răpirii jurnaliştilor români în Irak, ca urmare a plângerii penale depuse de Corneliu Vadim Tudor.

În acest dosar, Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere, în 2012, la Parchetului de pe lângă Înalta Curte acuzând că Traian Băsescu, alături de Vasile Blaga, şi-au însuşit patru milioane de dolari din răscumpărarea plătită de România pentru eliberarea celor trei jurnalişti români, Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi în Bagdad în 2005. Vadim şi-a motivat plângerea prin afirmaţiile făcute de fostul procuror Ciprian Nastasiu, într-o carte.

"Nu am participat la vreo şedinţă în care să se fi vorbit despre vreo sumă de bani. Nu am nicio emoţie, nici dacă se redeschide, ce emoţie să am? Nu sunt implicat", a declarat Vasile Blaga, înainte de a intra în sediul instanţei, potrivit b1.ro.

Odată ce a rămas fără imunitatea prezidenţială, şefa Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică de la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă, a decis începerea urmăririi penale. Pentru a putea continua ancheta, procurorii au solicitat Judecătoriei Sectorului 5 confirmarea redeschiderii urmăririi penale. Instanţa a constata însă că nu este competentă şi a trimis cauza la Înalta Curte.

Surse judiciare citat de România Liberă, susţin că redeschiderea dosarului ar fi fost impusă de procurorul general Tiberiu Niţu.

"Observ pasiunea revoluţionarului Niţu de a redeschide orice dosar în care apare numele Traian Băsescu"

"S-a considerat că, având imunitate, procurorii nu aveau cum să deschidă ancheta. În cazul lui Vasile Blaga s-a constatat că nu avea imunitate. S-a trimis la Sectorul 5 să aprecieze dacă trebuie redeschis dosarul în cazul meu. Mă aştept la o decizie în sensul hotărârii Înaltei Curti, adică să se judece la Sectorul 5. Ce vor decide instanţele asta se va face. În ceea ce mă priveşte, nu am nicio îngrijorare cu redeschiderea acestui dosar.

E vremea delatorilor, un delator de teapa lui Vadim Tudor poate să te târâie prin toate instanţele. Aştept să se pronunţe justiţia şi pe urmă îl voi acţiona eu în instanţă pe acest Vadim Tudor. Eu nu m-am uitat în dosar. Vă garantez că nu are nicio probă. Observ pasiunea revoluţionarului Niţu de a redeschide orice dosar în care apare numele Traian Băsescu. E un proces de hărţuire a unui fost preşedinte, în mod categoric. Explicaţii nu am, dar am să ma apăr. Nu am teamă de faptele mele", a declarat Traian Băsescu, la postul B1 TV.

Fostul preşedinte a subliniat că statul român şi-a făcut datoria faţă de cei trei jurnalişti răpiţi, iar acum, în mod ironic este pedepsit pentru asta.

"Eu aş vrea să fie redeschis şi puse toate documentele pe masă şi veţi vedea o acţiune strălucită a unui stat care şi-a apărat cetăţenii. Informaţia cu banii insuşiţi este o minciună. Aducerea lui Hayssam în ţară este un lucru care a deranjat mulţi oameni. Probabil este poliţa care mi se plăteşte că mi-am făcut onest datoria de şef de stat", a mai declarat Traian Băsescu.

Va desecretiza CSAT dosarul răpirii jurnliştilor din Irak?

"Traian Băsescu a ieşit foarte repede de la Înalta Curte. Blaga a fost scos de sub urmărirea penală, procurorul de sedinţă fiind de acord. Băsescu a invocat secretul de stat. Pentru Traian Băsescu, dosarul va fi redeclinat la Judecătoria Sectorului 5 pentru că nu mai are nici o funcţie, iar judecătorul de la acea instanţă va confirma sau nu începerea urmăririi penale dispusă de procurorul general Niţu.

Traian Băsescu nu se poate apăra pentru că ar încălca secretul de stat. Ipoteză: Dacă statul recunoaşte (prin desecretizarea ce poate fi decisă de CSAT) că i-a răscumpărat pe românii răpiţi in IRAK, vom asista la o avalanşă de răpiri pentru răscumpărare. Şi la o mulţime de execuţii în direct...", scrie jurnalista Ondine Gherguţ, pe contul său de Facebook.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne