Traian Băsescu propune ca beneficiile din exploatarea resurselor naturale să fie investite în educaţie

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi că susţine ideea prin care beneficiile obţinute din exploatarea resurselor naturale să fie direct investite în educaţie, acest mecanism făcând parte din lucrurile ce vor fi lăsate generaţiei viitoare.
Participarea preşedintelui Train Băsescu la Conferinţa Ministerială a Procesului Bologna, Palatul Parlamentului, 26 apr 2012. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
26.04.2012

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi că susţine ideea prin care beneficiile obţinute din exploatarea resurselor naturale să fie direct investite în educaţie, acest mecanism făcând parte din lucrurile ce vor fi lăsate generaţiei viitoare.

"În mare măsură, competitivitatea unei regiuni sau a unei ţări ţine de modul în care sunt utilizate resursele acestei regiuni. România face parte din ţările care au atât resurse naturale, cât şi resurse umane. Este un obiectiv strategic pentru România să utilizăm ambele resurse în mod optimal. Pentru România, exploatarea chibzuită a resurselor naturale este o prioritate a prezentului şi inovarea este o prioritate a prezentului, dar şi a viitorului. De aceea, susţin ideea că România să dezvolte un mecanism prin care parte din beneficiile obţinute din exploatarea resurselor naturale să fie direct investite în educaţie, cercetare, dezvoltare şi inovare. Acest mecanism este parte a răspunsului la întrebarea - Ce ţară lăsăm pentru generaţiile viitoare?", a declarat Băsescu, joi, la cea de-a VIII –a conferinţa ministerială a Procesului Bologna, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Acesta a mai spus că este nevoie de multă integrare şi convergenţă în Europa, explicând că Procesul de la Bologna a fost un deschizător de drumuri pentru România. "Ceea ce s-a văzut în criza actuală este că atunci când o ţară este răcită, toate celelalte tuşesc. Plătim astăzi din punct de vedere economic preţul unei insuficiente integrări a unor politici esenţialmente fiscale din trecut. Pactul fiscal recent încheiat este parte a soluţiei mai generale care înseamnă mai multă integrare, mai multă convergenţă", a explicat şeful statului.

"Reforma educaţiei şi, în particular, reforma învăţământului superior este în prima linie a agendei publice în România. Cred că viitorul aparţine celor consecvenţi şi curajoşi, de aceea eu am susţinut o reformă a educaţiei fără compromisuri. Am susţinut şi voi susţine soluţii corecte şi curajoase de modernizare a universităţilor şi resping soluţiile politicianiste", a mai spus acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor