Traian Băsescu: Niţu e mai frământat de casa din Mihăileanu decât de crimele de la Revoluţie
alte articole
Procurorul General, Tiberiu Niţu, este mai frământat de casa din Mihăileanu decât de crimele de la Revoluţie, a declarat, miercuri seară, fostul preşedinte Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică la postul B1 TV. Fostul şef de stat susţine că se aşteaptă să fie deschise 60-80 de dosare penale pe numele său în contextul în care atunci când şi-a încheiat mandatul de primar împotriva sa erau înregistrate sute de plângeri penale la parchet.
Declaraţiile lui Traian Băsescu au loc la scurt timp după ce Tribunalul Bucureşti a decis să redeschidă controversatul dosar al casei din Mihăileanu, în care fostul preşedinte este cercetat pentru modul în care şi-a repartizat casa, în perioada în care era primar al Capitalei.
"Cu privire la afacerea Mihăileanu, vă rog să citiţi legea 10, este legea prin care orice chiriaş care locuia într-un imobil nerevendicat avea dreptul să îl cumpere. În imobilul pe care eu l-am cumpărat, care nu are 300 de metri pătraţi, este un apartament decent de circa 200 de metri pătraţi, este cumpărat pe legea 10, aveam contract de închiriere şi aveam dreptul să îl cumpăr indiferent de ce proprietăţi aş fi avut.
Eu aflu din presă toate deschiderile astea de dosare şi pot să vă spun, pentru informarea dumneavoastră, că mă aştept să se ajungă la 60-80 de dosare pentru că, în momentul în care eu mi-am încetat mandatul la Primăria Capitalei şi mi-am început mandatul de preşedinte al României, aveam circa 700 de plângeri penale pentru demolarea chioşcurilor şi circa 300 de plângeri penale pentru dispoziţiile pe legea 10 de punere în posesie a foştilor proprietari. Deci orice chiriaş făcea o plângere penală împotriva primarului", a declarat Traian Băsescu.
Legat de redeschiderea dosarului "Casa din Mihăileanu", fostul preşedinte susţine că nu ştie nimic deocamdată, doar ce a aflat din presă, adăugând că probabil că va fi citat la parchet.
"Deocamdată nu ştiu nimic, mă aştept să se ajungă la câteva sute de deschideri penale. În orice caz, constat un lucru elementar. Se pune sub semnul întrebării achiziţia unui apartament pe care eu susţin că l-am achiziţionat legal, pe legea 10. În acea clădire locuiesc 12 familii, pentru că nu este o vilă cum se minte la televizor. Deci am convingerea că nu am încălcat legea. Dacă am încălcat-o, voi răspunde, pentru că nu mă feresc de responsabilitate. Dar de aici până la a face speculaţii cum a fost cumpărat fraudulos... Dacă instanţa va considera că Primăria şi eu am interpretat legea greşit, mă voi supune şi probabil voi reveni la starea de dinainte, nu mă voi opune", a continuat fostul şef de stat.
Întrebat dacă dosarul "Casa din Mihăileanu" a fost închis în 2005 din cauza imunităţii sale prezidenţiale sau din alte motive, Traian Băsescu a replicat:
"În niciun caz. Vă mărturisesc că acum fiind provizoriu instalat la Scrovişte, nu am actele la îndemână, dar din câte îmi aduc aminte a fost o analiză a situaţiei legale şi în niciun caz nu s-a închis pe chestiune de imunitate. Nu ştiu dacă acum sunt probe noi, eu am aflat ca şi voi din presă. În fiecare zi se redeschide un dosar penal. Sigur, este mai important să afli cum s-a cumpărat un apartament decât cum au murit oamenii la Revoluţie, îmi dau seama că domnul Niţu este extrem de frământat de un apartament faţă de crimele de la Revoluţie.
Înţeleg asta şi cred că oricare admite ideea că un apartament este mult mai important decât peste 1.000 de oameni morţi în Bucureşti. Văd că este un efort supranatural al Parchetului General să rezolve problema Mihăileanu sau eventual al unor spălări de bani. Îmi dau seama cât de importante sunt lucruruile acestea în raport cu limpezirea Revoluţiei care e tot la Parchetul General, la domnul Niţu, care întâmplător trăgea pe la Revoluţie. Dar nu e problema mea dacă domnul Niţu trăgea, problema mea este apartamentul din Mihăileanu", a mai precizat Traian Băsescu.
Casa din Mihăileanu
Potrivit România Curată, în anul 2002, pe vremea când era primar al Capitalei, Băsescu a primit dreptul să stea cu chirie în clădirea cu pricina, iar în anul 2003, în baza Legii 112/1995 privind dreptul chiriaşilor din casele naţionalizate, să facă o cerere pentru a o cumpăra. Cererea a fost aprobată chiar de instituţia pe care o conducea, Primăria Capitalei. Băsescu nu avea dreptul să cumpere o locuinţă de la stat, deoarece avusese în proprietate o casă la Constanţa şi o altă achiziţionată în Bucureşti chiar în 2002, pentru care plătise 280.000 de dolari, arată sursa citată.
Băsescu ar fi plătit pentru etajul, casa scărilor şi garajul din imobilul de pe strada Ştefan Mihăileanu doar 19.000 de dolari.
În 2007, Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, acuzându-l pe Băsescu de abuz în serviciu contra intereselor publice. Dosarul a intrat pe rolul Parchetului din sectorul 5 şi al Secţiei 17 Poliţie, care investigau mai mulţi funcţionari din Primăria Capitalei şi din Administraţia Fondului Imobiliar.
Procurorii au închis ancheta, după ce Elena Udrea, avocata pe atunci a lui Băsescu, a făcut o vizită intempestivă la Parchet, susţine romaniacurata.ro.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.