Traian Băsescu: Inspecţia Judiciară şi CSM au devenit o măciucă care se aplică în gura oricui vrea să exprime ceva despre justiţie
alte articole
Acuzat de CSM că, prin declaraţiile sale, a adus atingere justiţiei, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat miercuri că justiţia "bagă măciuca în gura" oricui îndrăzneşte să atingă acest subiect, relatează B1 TV.
"O să fiu foarte direct şi pe înţelesul tuturor: în momentul de faţă, Inspecţia Judiciară (IJ) şi CSM-ul au devenit o măciucă care se aplică în gură, direct, oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiţie. Nu vă supăraţi, în spatele acestei agresivităţi a IJ şi CSM-ului se află o mare de corupţie şi o să vă exemplific.", a declarat Traian Băsescu, în cadrul unei intervenţii directe la B1 TV.
Fostul preşedinte a susţinut că şi cei din justiţie sunt la fel de corupţi ca cei din administraţie, acesta fiind motivul pentru care s-a dat Legea 10/2001 privind restituirea proprietăţilor şi s-a înfiinţat ANRP, instituţie ai cărei foşti şefi, reamintim, sunt acum implicaţi în uriaşe scandaluri de corupţie vizând restituiri supraevaluate cu zeci de milioane de euro.
"Sunt lucruri pe care m-am abţinut să le spun, am susţinut acest sistem al justiţiei, am susţinut forţa lui în raport cu politicienii, dar vreau să clarificăm nişte lucruri: sistemul e departe de a fi perfect, aşa cum e prezentat de liderii justiţiei şi oricât s-ar supăra maestrul Mândruţă şi oricât s-ar debăsifica, vreau să va spun următorul lucru, ca om care vine din interiorul puterii. De ce a fost nevoie de legea 10 cu privire la restituirea de către primari a proprietăţilor? Pentru că politicul a constatat că în instanţe cei care avea dreptul la restituiri erau târâţi zeci de ani şi nu reuşeau să intre în posesia proprietăţilor. Şi s-a considerat că o şansă în plus vor fi primarii. Eu am fost unul dintre primarii care au făcut restituiri masive pe legea 10, substituind, de fapt Justiţia, care trebuia să rezolve problema. De ce credeţi că s-a creat ANRP-ul? Din cauza corupţiei în justiţie care a fost incapabilă să restituie proprietarilor drepturile lor şi atunci a trebuit să intervină nişte măsuri administrative, în care politicul, la rându-i, şi-a manifestat corupţia.", a declarat Băsescu
La observaţia jurnalistului Cătălin Striblea, care a remarcat că, în timpul mandatului său, Băsescu a declarat în repetate rânduri că a schimbat lucrurile în justiţie şi i-a reamintit acestuia că a semnat personal pentru numirea în funcţie a trei, patru mii de procurori şi judecători noi, fostul preşedinte a răspuns că nu-i acuză neapărat pe noii procurori că sunt corupţi, însă justiţia a general o "nedreptate uriaşă."
"Nu-i acuz pe proaspeţii procurori şi judecători că sunt neapărat corupţi dar constatăm, sunt nişte realităţi, această tânguire a justiţiei, acest delay uriaş, această nedreptate uriaşă generată de justiţie a făcut să apară şmecherii cu drepturi litigioase care au cumpărat de la amărâţii care au stat zece, doisprezece ani târâiţi prin procese şi au ajuns să vândă pe nimic şi au generat cumpărătorii de drepturi litigioase.", a declarat Traian Băsescu la B1 TV.
Fostul şef al statului a mai afirmat că deşi justiţia a făcut progrese uriaşe, modul în care încearcă de 6 luni "să se arate a fi Fecioara Maria" este una din minciunile publice pe care încearcă să le instaleze în favoarea unei "justiţii discreţionare", ceea ce, în opinia lui Băsescu, este inacceptabil: "Justiţia nu poate fi discreţionară." a declarat fostul preşedinte.
Traian Băsescu a mai adăugat că astăzi CSM şi IJ încearcă să se uite la orice scamă, în condiţiile în care politicienii, funcţionarii şi liderii justiţiei toţi au făcut să se ajungă la "marea ticăloşie a restituirilor de orice, case, păduri":
"Eu consider, după ce mi-am terminat mandatul, după ce am făcut să progreseze instituţiile, consider să fiu cinstit cu ţara mea şi să spun că avem probleme în justiţiei, în securitatea naţională, care au progresat, dar dacă cineva încearcă să îmi spună (...) că aceste structuri sunt perfecte, dacă trebuie să lăsăm discreţionarismul arestărilor la mâna unor procurori mai mult sau mai puţin, să spunem, fair-play faţă de lege nu este în regulă”, a adăugat fostul şef al statului.
"V-o spun eu ca fost preşedinte, că n-am lăsat în urmă instituţii perfecte, am lăsat instituţii care au făcut un progres uriaş. Dar capcana în care au căzut liderii acestor instituţii pe finalul mandatului meu şi după încheierea acestuia a fost să facă demonstraţia că ei conduc nişte instituţii care sunt perfecte. Este greşit, şi vă rog pe dumneavoastră, societate civilă, să nu cădeţi în această capcană!", a concluzionat Băsescu.
Reamintim că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, miercuri, că o serie de declaraţii ale fostului preşedinte Traian Băsescu şi ale Elenei Udrea aduc atingere independenţei şi imparţialităţii magistraţilor şi sistemului judiciar în ansamblul său.
"Plenul Consiliului a apreciat că opiniile şi aprecierile personale ale fostului Preşedinte al României şi comentariile postate pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea - preluate de mass media - în sensul că asistăm la un proces de"guantanamizare" a ţării, prin luarea şi menţinerea în mod nelegal şi abuziv a măsurii arestului preventiv, sunt nefondate şi aduc atingere independenţei şi imparţialităţii magistraţilor care instrumentează cauzele respective, precum şi prestigiului justiţiei, prin subminarea încrederii cetăţenilor în corectitudinea actului de justiţie.", arată membrii CSM,într-un comunicat de presă remis Epoch Times.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.