Armand Goşu: ”Plahotniuc, dormi liniştit.Guvernul Cioloş lucrează pentru tine!”

”Banii nu înseamnă totul. Altceva aşteptau cetăţenii Republicii Moldova de la Bucureşti - un semn că România le-a înţeles disperarea şi că nu-l susţine pe Plahotniuc. Şi că temerea că el o să ajungă preşedinte e cu totul exagerată”, scrie analistul de politică externă într-o analiză pentru ziare.com.
Armand Goşu, politolog român (europalibera.mobi)
Matei Dobrovie
01.02.2016

Armand Goşu analizează condiţiile puse de guvernul Cioloş noului executiv de la Chişinău pentru eliberarea primei tranşe din împrumutul de 150 de milioane de euro. ”Dacă tot dorea Bucureştiul să dea bani Chişinăului, de ce nu i-a dat guvernelor Gaburici sau Streleţ? A aşteptat să se adâncească criza? A aşteptat un guvern controlat integral de oligarhul Plahotniuc? Sau a aşteptat să se apropie de sfârşit mandatul preşedintelui Timofti? Iar acum, cu două luni înainte de alegerea preşedintelui de către Parlament, încearcă să netezească drumul unui candidat către cea mai importantă funcţie în stat? La Chişinău se vorbeşte intens şi cu groază de candidatura lui Plahotniuc la fotoliul de preşedinte(...) Plahotniuc e detestat de peste 90% din populaţie, conform sondajelor de opinie. Orice om cu capul pe umeri s-ar feri de orice asociere cu el. Sau România crede că cetăţenii moldoveni sunt o turmă care o să aplaude când o să primească banii pe salarii şi o să uite de Plahotniuc şi de miliardul de dolari furat din bănci?”, se întreabă retoric expertul.

În opinia lui Goşu,România a ratat şi acest moment. (...) Inadecvarea condiţionalităţilor e depăşită doar de convingerea celor de la Chişinău că nu e nimic de aşteptat de la Bucureşti, în afară de bani. (...) Dacă Guvernul României consideră că cetăţenii Republicii Moldova nu meritau o adresare directă, era preferabil un simplu comunicat pe site-ul Guvernului, în limba de lemn în care e redactat acum textul, nu o scrisoare către Guvernul controlat de oligarh, pe care moldovenii observă cu stupoare cum Bucureştiul încearcă să-l legitimeze”.

Specialistul în spaţiul post-sovietic mai susţine că scrisoarea lui Cioloş către guvernul Filip are un conţinut dezamăgitor, dat fiind că ”nu poate fi rezolvată criza prin dialog constructiv între actualele forţe politice, care au dus Moldova în pragul colapsului economic şi haosului politic. Implementarea Acordului de Asociere de către Guvernul lui Plahotniuc - această frază jigneşte grav nu numai inteligenţa moldovenilor, ci şi pe a noastră, a tuturor celor care urmărim evoluţiile politice de acolo”.

”Vlad Plahotniuc a compromis vectorul european in Moldova, cum să-i ceri tocmai lui să implementeze acordul? Cum adică prioritizarea implementării? Scriind aceste rânduri, Guvernul României umileşte sute de mii de oameni care au protestat în ultimele 12 luni la adresa corupţiei, hoţiei, statului captiv, cerând reforme, anchetarea furtului miliardului de dolari. Asta e tot ce a înţeles Bucureştiul din evenimentele de la Chişinău? Că lipseşte prioritizarea? Cam puţin. Prea puţin”, a subliniat Goşu.

În opinia sa, ”lista condiţiilor puse de guvernul român ar fi trebuit să se inspire din revendicările protestatarilor şi ar fi trebuit să înceapă cu destituirea procurorului general, cu adoptarea neîntârziată a legii procuraturii pentru a de-sovietiza procuratura moldovenească, a controlului averilor, a conflictului de interese”.

”Guvernul României umileşte sute de mii de oameni care au protestat în ultimele 12 luni la adresa corupţiei, hoţiei, statului captiv, cerând reforme, anchetarea furtului miliardului de dolari”.

”Trebuia subliniat în scrisoare interesul României pentru reforma Justiţiei şi pentru demantelarea reţelelor de crimă organizată ajunse la putere în Moldova. Cu asta ar fi trebuit să înceapă condiţionalităţile impuse de România”, concluzionează Armand Goşu în analiza publicată de ziare.com.

Articolul integral îl puteţi citi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor