Traian Băsescu: E posibil să revin la CCR cu legea privind referendumul
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri seara că este posibil să revină cu o sesizare la Curtea Constituţională a României privind legea care prevede reducerea la 30% a pragului de prezenţă la referendum, potrivit agerpres.
"N-am avut nicio reacţie la decizia CCR, aştept să văd hotărârea, dar nu exclud posibilitatea să revin la CCR pe această problemă. (...) Constituţia spune că nu îl limitează pe preşedinte ca număr. Ar fi fără precedent în mandatele mele, dar gândiţi-vă care ar fi efectul intrării în vigoare a legii", a menţionat Băsescu la B1 TV.
Preşedintele consideră că decizia CCR în cazul acestei legi nu este o înfrângere.
"La noi votul nu este obligatoriu, deci eu sunt de acord că nefiind vot obligatoriu trebuie să găseşti o formulă care să echilibreze lucrurile. Marea problemă pe care o avem acum şi pe care o am eu cu pragul de 30% este că nu poţi să laşi în vigoare actuala Constituţie şi să modifici legea referendumului, să o aduci la 30%. Nu se poate. (...) De asta CCR a şi dat un an până la intrarea în vigoare", a susţinut şeful statului.
Traian Băsescu a reamintit că în prezent preşedintele este ales cu voturile a 50% plus unul din electori.
"Problema pe care o avem acum este că dacă referendumul de revizuire a Constituţiei cade şi intră în vigoare legea referendumului rămânem cu această situaţie în care preşedintele pentru a fi ales din primul tur îi trebuie 51% din electori şi se schimbă cu 30% din electori - este o asimetrie care nu este corectă. Avem însă şi un lucru care ţine de modul cum îşi exercită mandatele preşedintele şi Parlamentul. Şi haideţi să privim la alegerile din 2014: să spunem că trece şi noua Constituţie, trece şi legea referendumului - trece, că nu poate fi oprită. Iar Parlamentul este cel pe care îl vedeţi. Ce şanse are un preşedinte să îşi exercite mandatul, când în Parlament majoritatea are 70%, iar revocarea lui se face cu 30%?", a susţinut preşedintele.
Traian Băsescu a afirmat că va promulgă legea referendumului în a zecea zi
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, miercuri, că va promulga legea referendumului în a zecea zi de la motivarea CCR, încercând astfel să preîntâmpine un "dezastru", şi anume organizarea consultării populare în ce priveşte revizuirea Constituţiei concomitent cu alegerile prezidenţiale.
"Voi promulga legea în a zecea zi la ora 23 şi 59 de minte atât cât îmi permite Constituţia încercând să preîntâmpin un astfel de dezastru. Cred că dacă am organiza un astfel de scrutin în care se alege preşedintele şi se votează şi Constituţia lovitura de credibilitate ar fi aproape egală cu cea pe care am primit-o ca urmare a acţiunilor de lovitură de stat de anul trecut. Cred că ar fi foarte apropiată, ne-ar decredibiliza complet. Nimeni nu ar putea să înţeleagă cum poţi să ceri unui popor să voteze o revizuire a Constituţiei simultan cu viitorul preşedinte şi problema pe ce Constituţie îşi va face acel preşedinte campania că dacă nu iese referendumul trebuie să vorbească pe actuala Constituţie, dacă iese referendumul trebuie să vorbească precum pe viitoarea Constituţie. Un ridicol complet, în care lumea ne-ar considera neevoluaţi şi ca stat şi ar fi o notă proastă nu numai pentru politicieni, ci şi pentru electoratul care acceptă un asemenea sacrilegiu democratic", a declarat Băsescu, la B1 TV.
Şeful statului a susţinut că organizarea concomitentă a referendumului pentru revizuirea Constituţiei cu alegerile prezidenţialele "este un lucru greu de acceptat, catastrofal ca şi credibilitate".
"Cred că nu va exista lovitură mai grea privitor la neîncrederea în statul de drept pe care o vor avea toate ţările din UE într-o astfel de acţiune", a precizat şeful statului.
Fiind întrebat cum ar putea să împiedice această acţiune, Traian Băsescu a spus: "Procedural, pot să întind după ce vine hotărârea CCR zece zile. Nu am alte mijloace. Nu a venit încă. Ştiu că sunt instrucţiuni extrem de ferme să fie redactată repede. (...) Presiuni să spunem, am folosit greşit expresia instrucţiuni".
Şeful statului a afirmat că PSD ar vrea să se organizeze consultarea asupra referendumului constituţional în aceeaşi zi cu prezidenţialele pentru a diminua puterea şefului statului. "Vor merge împreună, vor avea candidat şi aici este o miză. PSD ar fi foarte mulţumit dacă reuşeşte să modifice Constituţia odată cu alegerile prezidenţiale pentru a diminua puterea preşedintelui, în aşa fel încât să pună la Cotroceni o maimuţă şi la Palatul Victoria să fie prea puternicul prim-ministru. De asta PSD pune problema referendumului pentru funcţia prezidenţială simultan cu revizuirea Constituţiei", a adăugat Traian Băsescu.
Opinia lui Traian Băsescu privind pragul de prezenţă la referendum
Preşedintele Traian Băsescu a arătat în sesizare că legea este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor articolului 1, alineatul 3 din Constituţie, potrivit cărora "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate".
Totodată, în sesizarea de neconstituţionalitate se arată că legea încalcă prevederile articolului 2, alineatele 1 şi 2 din Constituţie, prin care se stipulează că "suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum" şi că "niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu".
Traian Băsescu susţine că ar trebui ca în lege să se prevadă că pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50 la sută plus unu.