Traian Băsescu: "Avem obligaţia să le garantăm românilor că nu sunt urmăriţi ca nişte şoricei"
alte articole
Invitat joi la Naşul TV, fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat, miercuri, un nou avertisment cu privire la puterea pe care au căpătat-o serviciile, declarând că de frica SRI-ului a ajuns să nu mai plătească nicăieri cu cardul şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că potenţialul instituţiilor statului este uriaş în raport cu cetăţeanul.
"Ştim ce grozăvii poate genera un stat în care instituţiile de forţă vor să ştie ce e în casa fiecăruia, nu suntem la acel stadiu, dar avem obligaţia ca prin legislaţie, prin respectarea Constituţiei, să le garantăm românilor că nu sunt urmăriţi ca nişte şoricei. Eu am ajuns la stadiul în care scot bani din bancă cu cardul pentru că nu vreau să se ştie unde am mâncat şi ce am plătit cu cardul, am această revoltă că sunt supravegheat. Dacă vouă vă place să rămână în documentele statului ce aţi făcut, faceţi o cerere, dar eu vreau să am sentimentul că nu sunt ca o gâză într-un pahar", a declarat Băsescu, potrivit evz.ro.
"Eu am 64 de ani, dar nu aş vrea, fetele mele, care au 30 şi, peste 30 de ani să ne trezim într-un stat în care nu mai contează decât ce zic instituţiile de forţă.", a mai adăugat fostul preşedinte, opinând că dacă lucrurile merg aşa înainte, riscăm ca alegerile să fie irelevante.
Şeful statului a comentat şi decizia prin care CCR a declarat neconstituţională prevederea din Codul de procedură penală privind punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică, care le permitea serviciilor să facă interceptări:
"Cert e un lucru: în momentul de faţă, singurii care au echipamentele necesare să facă ascultare la volume mari este SRI. Nu pune nimeni problema, că am văzut abordarea ziariştilor harnici: le trebuie 10 ani la DNA să aibă aceleaşi echipamente. Nu. Le trebuie 24 de ore să le ia echipamentele. Eu am vrut să dau replica celor care fac intoxicări ca la Antena 3. Cred că aici trebuie să avem mare grijă. Eu sunt preşedintele care a dat dispoziţia şi a fost de câteva ori la CNSAS, unde s-au predat 2,5 milioane de dosare şi mai sunt cele care încă au valoare operativă.", a susţinut fostul şef al statului.