Capitala mongolă elimină şi ultima statuie a lui Lenin

A crane lifts the statue of Vladimir Lenin as workers help to remove it Oct. 14, in Ulan Bator, Mongolia. The mayor of Ulan Bator decided to take down the Soviet era statue because it represented the repression of the Soviet years.
A crane lifts the statue of Vladimir Lenin as workers help to remove it Oct. 14, in Ulan Bator, Mongolia. The mayor of Ulan Bator decided to take down the Soviet era statue because it represented the repression of the Soviet years. (Paula Bronstein / Getty Images)

Capitala mongolă Ulan Bator a înlăturat ultima statuie de bronz a fostului lider sovietic Vladimir Lenin, care fusese ridicată în urmă cu 58 de ani. Primarul l-a descris pe Lenin drept un "criminal", în timp ce statuia era dată jos, s-a raportat duminică.

Primarul Ulan Bator, Bat-Uul Erdene, a declarat că statuia va fi vândută la licitaţie, preţul de pornire fiind de 280 de dolari, potrivit BBC.

În timp ce statuia era dată jos, aproximativ 300 de persoane s-au adunat pentru a privi. Unii au aruncat cu pantofi vechi pentru a-şi exprima furia faţă de Lenin, care a murit în 1924.

Bat-Uul a afirmat că Mongolia a suferit foarte mult sub regimul comunist în secolul al XX-lea, şi că statuia lui Lenin este un memento al represiunii din acea epocă. În 1990, Mongolia a renunţat la comunism şi a iniţiat o serie de reforme economice şi democratice.

În timpul ceremoniei de duminică, oficialii au declarat că peste 30.000 de mongoli au fost persecutaţi de Lenin şi ulterior de dictatorul sovietic Iosif Stalin, a raportat Vocea Rusiei. Mongolia este ţara cea mai puţin populată din lume, cu numai 2,7 milioane de persoane.

Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.