Toni Greblă şi-a dat demisia din funcţia de judecător CCR

Palatul Cotroceni. În imagine, Toni Greblă, la depunerea jurământului pentru funcţia de judecător la CCR
Palatul Cotroceni. În imagine, Toni Greblă, la depunerea jurământului pentru funcţia de judecător la CCR (Epoch Times România)

Urmărit penal pentru fapte de corupţie, Toni Greblă a demisionat miercuri din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a României.

"Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni Greblă s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat (...) încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni Greblă.", precizează Curtea Constituţională a României într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, CCR a constatat că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală.

"În acest context, Curtea Constituţională subliniază necesitatea respectării prezumţiei de nevinovăţie, a respectării tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum şi a respectării dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) şi art.23 alin.(11) din Constituţie.", se mai precizează în comunicat.

Reamintim în context că preşedintele CCR, Augustin Zegrean s-a plâns cu puţin timp în urmă de presiuni ale politicului privind Legea Big Brother, respinsă de Curtea Constituţională.

"Nu se poate ca de fiecare dată când avem de luat o decizie să apară reprezentanţi ai politicului să ne spună ce avem de făcut şi ce decizii trebuie să luăm. Ni se atrage atenţia că vom fi învinuiţi că dacă se întâmplă ceva noi vom fi traşi la răspundere. Am jurat să respectăm Constituţia şi legile ţării. De fiecare dată când analizăm o lege verificăm să fie în acord cu Constituţia”, a declarat Augustin Zegrean, joi, 22 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a afirmat că în urma deciziei privind Legea Big Brother au apărut politicieni care au făcut afirmaţii grave la adresa Curţii Constituţionale, ce urmăresc să pună sub presiune pe judecători. Printre instituţiile care au pus presiune, Zegrean a nominalizat şi SRI, şi a citat un comunicat de presă al Serviciului în care judecătorii CCR erau acuzaţi că, prin votul lor, au creat un vid legislativ. "Cum să fie vid legislativ, când noi ne-am pronunţat pe o lege care nu intrase în vigoare?", s-a întrebat Zegrean, citat de Hotnews.

Zegrean a negat totuşi că ar fi o legătură între respingerea legii Big Brother 3 de către CCR şi declanşarea urmăririi penale împotriva lui Toni Greblă (judecător al CCR).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne