Tolontan: "Preşedintele nu e al doilea ghişeu al SRI"

Democraţia nu funcţionează cu "pe cuvânt de onoare", căci românii au strâns o neîncredere uriaşă în autorităţi. În acest context, afirmaţiile preşedintelui Iohannis despre cât de bun este SRI dau senzaţia că suntem administraţi la nivel de amatori.
Cătălin Tolontan (Naşul TV)
Ana Ion
19.05.2016

Jurnalistul Cătălin Tolontan, care, alături de echipa GSP au făcut dezvăluirile ce au declanşat scandalul Hexi Pharma, consideră uimitoare declaraţiile lui Iohannis legate de modul în care a acţionat SRI în problema dezinfectanţilor, relatează B1 TV.

"Mi se pare uimitor că, atunci când eşti reprezentantul unui stat care a eşuat în apărarea cetăţenilor în materie de sănătate publică, tu vii şi spui că serviciile şi-au făcut datoria şi alţii nu, că e vorba de nepăsare şi de corupţie. De unde ştie că a fost vorba de nepăsare şi de corupţie, că noi nu ştim asta. Noi cercetăm cazul de şase luni şi nu putem spune acest lucru", a declarat Tolontan, la scurtă vreme după ce Iohannis a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni că SRI şi-a făcut datoria.

"Când a avut semnale că ceva nu funcţionează bine, a sesizat, dar unele autorităţi cred că nu şi-au făcut treaba foarte bine şi, dacă au fost persoane care cu bună ştiinţă au încălcat legea, atunci evident că mă aştept de la procurori să-i găsească şi să-i predea justiţiei", a declarat Iohannis.

Afirmaţiile preşedintelui dau senzaţia că ''suntem administraţi la nivel de amatori (...) la nivelul procedural şi conceptual'', consideră Tolontan.

"Oamenii de la conducere nu realizează câtă neîncredere s-a adunat în general în raport cu autorităţile şi ele trebuie să lupte să o recâştige. Ei spun "credeţi-ne", dar povestea cu "credeţi-ne" s-a terminat demult. Autorităţile sunt obligate să probeze capacitatea de a găsi soluţii.

SRI e cale epuizată (pentru a afla noi informaţii). Noi ne-am adresat comisiei parlamentare care ne reprezintă şi azi preşedintelui. SRI nu vă spune mai multe din proprie iniţiativă. Am venit la preşedinte ca la reprezentant al statului, nu ca la al doilea birou de presă al SRI. Preşedintele nu e al doilea ghişeu al SRI.

Eu vreau să ştiu ca cetăţean dacă informările au fost clare. Preşedintele după un an jumătate în materie de dezinfectanţi nu a primit niciun semnal pentru a realiza că e grav, că altfel se mişca. Dacă el nu primit informări pe o chestiune despre care el spune că e scandaloasă, cum poate proba atunci că SRI e bun?", adaugă Tolontan.

Tolontan mai remarcă faptul că asistăm "a nu ştiu câta oară" la discuţia că "SRI e bun şi Parlamentul e lent".

"Să fim iertaţi, dar Parlamentul are zeci de interpelări pe problema infecţiilor nosocomiale. Să nu stăm pe stereotipuri, că s-ar putea să fie fix invers. Nu ştim dacă SRI a avut informări clare despre pericolul concret al acestor infecţii şi tot ce ni se spune e că a transmis mai departe, dar nu ştim ce anume, nu ştim dacă SRI a realizat gravitatea situaţiei.

Cu "pe cuvânt de onoare" nu funcţionează democraţia. Ea funcţionează din interacţiunea între cetăţeni, stat şi autorităţi, făcută cu bună credinţă, fără suspiciuni şi în fiecare zi.

SRI au spus că au luat (produsele Hexi Pharma) bune, deci ne-aţi lăsat pe noi să le luăm pe cele rele? Ăsta e răspunsul SRI, iar comunicatul Comisiei la nivel de detaliere a fost făcut cu SRI, fapt ce e o terfelire a rolului de control al Parlamentului asupra SRI. Dacă eu te controlez pe tine, cum să ne sfătuim la sfârşit cum să arate comunicatul?", a adăugat jurnalistul.

Reamintim că Iohannis a declarat joi, la Cotroceni, că nu a avut "niciun moment impresia că SRI face parte sau încearcă să acopere anumite nereguli".

"SRI produce ceea ce se numeşte informări. Informările sunt destinate persoanelor care au atribuţii, care au putere de decizie în sistemele despre care se vorbeşte în informarea respectivă. Şi atunci este evident că anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie aceste informări sau le-au ignorat cu bună ştiinţă.

Ceea ce îmi doresc eu este să reparăm sistemul. Vorbim aici de sistemul de sănătate. Din acest motiv am avut discuţii, chiar mai multe discuţii cu ministrul interimar al sănătăţii, cu Prim-ministrul Dacian Cioloş, care mi-a prezentat concluziile pe care le-a tras, am discutat pe marginea lor şi am ajuns la soluţii care, în mod paradoxal, sunt destul de simple. Oricine putea să le găsească dacă şi-ar fi dorit până acuma.

Trebuie clarificate norme şi trebuie clarificate proceduri. Norme pentru a şti ce condiţii trebuie să îndeplinească, de exemplu aceşti dezinfectanţi, proceduri pentru a şti cum se achiziţionează aceste materiale specifice tocmai pentru a elimina subiectivitatea din achiziţia publică făcută de unele unităţi spitaliceşti.

Eu cred că SRI şi în acest caz şi-a făcut datoria. Când a avut semnale că ceva nu funcţionează bine, a sesizat, dar unele autorităţi cred că nu şi-au făcut treaba foarte bine şi, dacă au fost persoane care cu bună ştiinţă au încălcat legea, atunci evident că mă aştept de la procurori să-i găsească şi să-i predea justiţiei", a declarat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor