De ce a rămas Petre Tobă ministru de Interne în ciuda acuzaţiei de plagiat

Emilia Şercan, jurnalistă specializată, printre altele, şi în demascarea înalţilor demnitari care şi-au plagiat tezele de doctorat, a explicat cum a fost posibil ca, în ciuda investigaţiei sale, Petre Tobă să rămână încă la şefia Ministerului de Interne.
Andrei Pricopie
12.02.2016

alte articole

Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
12.02.2016

Ministrul de Interne, Petre Tobă, se ţine bine de post în ciuda faptului că, potrivit unei investigaţii publicate de Emilia Şercan, şi-a plagiat 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii. Cum este posibil? Jurnalista care l-a deconspirat are o explicaţie, pe surse, pe care v-o prezentăm mai jos.

"În urmă cu o lună am primit o informaţie care m-a ajutat să găsesc explicaţia de ce Petre Tobă este în continuare în funcţia de ministru de Interne şi nu a fost demis de premierul Dacian Cioloş după ce am publicat ancheta despre plagiatul tezei de doctorat a lui Apud Tobă. Informaţia iniţială a fost că Petre Tobă a fost numit ministru la propunerea Cotroceniului. Mi s-a părut incredibil faptul că preşedintele Klaus Iohannis l-a numit pe Tobă şi că tot el se opune demiterii acestuia. Plecând de la această informaţie am început să sap, să stau de vorba cu oameni, să pun întrebări şi să conexez date, evenimente şi fapte. Iar lucrurile arată aşa:

Da, propunerea ca Petre Tobă să fie numit în funcţia de ministru de Interne a venit de la Cotroceni, dar nu de la Klaus Iohannis, aşa cum am crezut eu iniţial, ci de la Dan Mihalache. Dan Mihalache este cel care a influenţat numirea chestorului de poliţie Petre Tobă în funcţia de ministru, o numire neuzuală având în vedere că este ofiţer activ, iar cu o singură excepţie, după 1990, toţi miniştrii de Interne au fost civili. Şi tot el se opune demiterii acestuia, Dacian Cioloş fiind legat de mâini.

Petre Tobă a fost numit ministru de Interne la propunerea lui Dan Mihalache via Gabriel Oprea. Gabriel Oprea e cel care l-a influenţat pe amicul sau Mihalache, astfel încât Tobă să ajungă ministru de Interne. Tot prin Mihalache spera Gabriel Oprea în vara trecută să poată influenţa numirea sa ca premier şi chiar a fost la un pas să-i iasă.

De ce era aşa de important pentru Gabriel Oprea ca Petre Tobă să ajungă ministru de Interne? Pentru că Tobă este omul lui Oprea şi pentru Oprea avea nevoie de un om de încredere care să-i poată acoperi toate mizeriile făcute de acesta în mandatul avut la Interne. Nu uitaţi că plecarea lui s-a făcut pe fondul protestului ‪#‎Colectiv‬, însă cu doar câteva zile înainte avusese loc accidentul mortal al poliţistului Cosmin Gigină, iar Oprea fusese chemat la Parchetul Tribunalului Bucureşti pentru declaraţii. De altfel, Oprea este în acest moment urmărit penal în dosarul coloanelor oficiale.

Şi când a plecat de la Apărare, Oprea s-a îngrijit să lase pe cineva convenabil în locul sau, şi aşa a ajuns ministru "omul de paie" Mircea Duşa, care a fost flancat de generalul Valeriu Nicuţ, cumnatul lui Oprea, şi de generalul Vasile Ozunu Mihail, prietenul lui Oprea. Ambii sunt şi acum în MApN în poziţii de conducere.

Repet, sunt informaţii primite de surse diferite, adunate pe parcursul unei luni de zile. Una dintre surse, sursă guvernamentală, mi-a spus explicit că premierul Dacian Cioloş nu-l poate demite pe Tobă pentru că a fost impus de la Cotroceni la cererea lui Dan Mihalache şi nu poate trece peste acesta. Altă sursă mi-a spus că acesta este motivul pentru care premierul Cioloş a cerut ca plagiatul să fie dovedit printr-un verdict instituţional în ideea de a se trage de timp.

Şi acum, ultimul lucru, care nu face decât să întărească informaţiile culese de la sursele cu care am stat de vorbă: Dan Mihalache este membru în Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale înfiinţată de Oprea, academie de unde primeşte un salariu mediu pe economie (2.700 de lei) pe viaţă.

Sursele mele zic că şi Apud Petre Tobă e membru în Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. L-am sunat astăzi [joi - n.r.] şi i-am dat două sms-uri. Putea să nege. Nu a făcut-o."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor