Toader: "Nu te duci la Comisia de la Veneţia de 7 ori să întrebi - da' de varianta asta ce spuneţi?"

Respins categoric de mii de judecători şi procurori, precum şi de Consiliul Superior al Magistraturii, controversatul proiect de modificare a legilor Justiţiei merge înainte.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
10.10.2017

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va definitiva săptămâna aceasta proiectul de modificare a legilor Justiţiei, urmând ca, ulterior, să solicite un aviz din partea Comisiei de la Veneţia.

"De nenumărate ori am spus că voi respecta recomandările Comisiei de la Veneţia, că voi căuta recomandările MCV. Prima recomandare se referă la procedura de numire, o procedură robustă, transparentă, obiectivă, de numire a procurorilor de rang înalt prin consultarea Comisiei de la Veneţia. Am spus că respect recomandările MCV, inclusiv am spus că mă voi adresa Comisiei de la Veneţia pentru a da un aviz cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt.

Evident că nu puteam să mă adresez Comisiei de la Veneţia până când nu am forma finală a proiectului de lege, pentru că o soluţie legislativă, o propunere de acolo poate să fie modificată de 5 sau 7 ori până ajunge proiect de lege. Nu te duci la Comisia de la Veneţia de 7 ori să întrebi: da' de varianta asta ce spuneţi? Te duci cu solicitare de aviz pe forma finală a proiectului de lege", a declarat Tudorel Toder, citat de Agerpres.

Proiectul de modificare a legilor Justiţiei - care a stârnit discuţii aprinse în spaţiul public - este pe cale să fie definitivat şi trimis pentru aviz la Comisia de la Veneţia.

"Prin urmare, săptămâna aceasta definitivăm proiectul de lege, aproape el este gata, dar vrem să îi mai facem o lectură, să vedem dacă am ţinut cont de multele propuneri venite de la CSM, de la asociaţiile profesionale — magistraţi, judecători, procurori—, de la societatea civilă. Mai facem o lectură şi trimitem solicitare de aviz la Comisia de la Veneţia.

Probabil în cursul zilei de astăzi voi face demersuri pentru a stabili exact momentul întrevederii cu prim-vicepreşedintele Comisiei, domnul Timmermans, voi avea o discuţie aplicată cu dânsul pe fiecare soluţie, pe fiecare punct din proiectul de lege", a precizat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a explicat că "decidenţii" vor lua hotărârea ce se va întâmpla mai departe cu acest proiect de lege.

"Am forma finală, solicit aviz de la Comisie pe procedura de numire a procurorilor de rang înalt, discut aplicat cu Timmermans, după care decidenţii vor decide, ministrul Justiţiei este abilitat să facă acest proiect de lege şi l-a făcut. Dar ministrul Justiţiei nu poate să decidă retragerea lui, pentru că iese din competenţa ministrului, decizia va fi la Guvern şi la Parlament.

Decidenţii vor decide: ţin proiectul pe loc să aştepte avizul Comisiei sau dau drumul la proiect, iar problema desemnării procurorilor de rang înalt va fi corelată funcţie de avizul Comisiei de la Veneţia. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu sunt eu decidentul, este foarte posibilă şi cealaltă procedură: dai drumul la proiectul de lege, dai drumul la solicitarea de aviz la Comisia de la Veneţia, discuţi problemele din proiectul de lege în paralel, când vine avizul Comisiei, funcţie de conţinutul avizului, te întorci la soluţia respectivă şi o adaptezi avizulu", a afirmat Tudorel Toader.

Cât despre solicitările venite din partea coaliţiei de guvernare privind urgentarea dezbaterii acestui proiect, ministrul Justiţiei a replicat: "Există o procedură şi norme de tehnică legislativă pe care trebuie să le respectăm. Întrevederea cu Timermmans va dura cât va dura şi atunci acel pas se consumă în ziua respectivă. Proiectul de lege îl trimiţi în Parlament, trecând sau nu pe la Guvern şi expediind solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneţia".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor