Avertisment: Depopularea României va aduce în colaps sistemele de pensii, sănătate şi utilităţi publice

Bătrâne
Bătrâne (Epoch Times România)

Ţara noastră se confruntă cu un fenomen de depopulare ce va genera în viitorul apropiat colapsul sistemului de pensii, dar şi al celorlalte sisteme de stat care funcţionează pe baza contribuţiilor făcute de români, reiese dintr-un studiu realizat de filiala USR Galaţi.

Studiul privind fenomenul de depopulare a României în perioada 2012-2017 a fost coordonat de deputatul USR Bogdan Rodeanu şi realizat de Centrul de politici publice al USR Galaţi, în contextul dezbaterilor despre situaţia actuală şi viitoare a sistemului de pensii din România.

"Din păcate, dezbaterile determinate de anunţurile privind „naţionalizarea” Pilonului II de pensii s-au axat cu precădere pe perspectiva directă a relaţiei beneficiari <=> contributori, în cifre absolute, fără a ţine cont de contextul demografic în toată complexitatea sa. Colapsul sistemului de pensii este clar. Însă colapsul sistemului de pensii este doar una dintre consecinţele depopulării, aşa cum se manifestă aceasta în România. Estimăm că, în afara sistemului de pensii, vor ceda toate celelalte sisteme care funcţionează în temeiul plăţilor făcute de numere mari de persoane. În mare primejdie sunt sistemele de sănătate, atât cel public cât şi cel privat, precum şi sistemele de utilităţi publice", a declarat deputatul USR.

Potrivit USR, prin modificările efectuate Pilonului II de pensii, coaliţia PSD-ALDE sacrifică generaţia care în prezent are între 45 şi 49 de ani, dar sacrificiul se va extinde şi asupra generaţiilor (reduse numeric) care au acum sub 20 de ani, întrucât din contribuţiilor lor, directe şi indirecte, va trebui finanţat fondul de pensii necesar subzistenţei numărului mare de pensionari care urmează odată cu încetarea vieţii active a celor care au acum peste 40-45 de ani şi care sunt în număr mult mai mare decât generaţiile de vârstă mai mică.

Studiul realizat de USR Galaţi arată că între anii 2012 – 2017, numărul celor din grupa de vârsta 45 – 49 de ani a crescut spectaculos, iar numărul celor aflaţi în grupa de vârstă 20 – 24 de ani a scăzut dramatic. În urbanul mare (reşedinţe de judeţ plus Bucureşti) media naţională e 58% pe segmentul de vârstă de 45-49 de ani şi de -39% pe grupa de vârstă de 20-24 de ani.

Reducerea numărului de locuitori, din cauze demografice sau/şi migraţie şi, pe cale de consecinţă, reducerea numărului de consumatori, este cel mai mare pericol pentru viabilitatea sistemelor de utilităţi publice (apă potabilă, energie termică). Studiul USR arată că în viitor un număr mai mic de consumatori va avea obligaţia de a plăti mai mult pentru metrul cub de apă potabilă, doar pentru a feri sistemul de producere/ distribuţie de pierderi. Problema se amplifică şi mai mult atunci când analizăm consumul casnic de gaze naturale.

"Este clar că pentru a rezolva sau diminua efectele cumulate ale situaţiilor descrise în acest studiu este nevoie nu de una, ci de mai multe măsuri aplicate, atât simultan, cât şi etapizat. Este mult prea simplu şi, evident, insuficient să credem că doar stimularea natalităţii este soluţia problemei depopulării. O creştere acum a natalităţii înseamnă că cei născuţi astăzi vor deveni contribuabili cel mai devreme peste 20-25 de ani", a explicat Bogdan Rodeanu.

Uniunea Salvaţi România anunţă că va continua să colecteze date despre demografia României pentru a identifica diverse fenomene, precum cel al migraţiei sau al îmbătrânirii populaţiei, şi pentru a propune soluţii corecte. Din păcate, prea puţine instituţii ale statului, de la nivel local sau naţional, sunt capabile şi dispuse să furnizeze seriile de date solicitate.

Studiul a analizat fiecare judeţ în parte, reşedinţă de judeţ, urban mic şi rural. Analizele au folosit date ale INSSE suprapuse cu date obţinute de la MAI şi MMJS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne