Toader, despre dosarul Belina: Legalitatea unei HG nu o verifică procurorul, ci judecătorul de contencios

Ministerul PSD al Justiţiei, Tudorel Toader, a comentat pe marginea anchetei procurorilor DNA în dosarul Belina, în care sunt cercetate colegele sale Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.
Andrei Pricopie
26.09.2017

alte articole

Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
26.09.2017

Legalitatea unei hotărâri de guvern trebuie verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu de către procuror, a declarat marţi, în faţa presei, ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

"De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Ştiţi că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

În replică, organizaţia Iniţiativa România i-a solicitat ministrului "demisia imediată", pe motiv că, prin această declaraţie, "a intervenit" într-o anchetă penală a DNA, cerând, practic, închiderea dosarului Belina în care sunt anchetaţi miniştri ai Guvernului Dragnea-Tudose.

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a atras atenţia că procurorii nu verifică legalitatea unei hotărâri de guvern, ci conduita oamenilor care au participat la elaborarea şi adoptarea unei hotărâri de guvern, iar dacă aceştia au încălcat legea penală, atunci vor fi traşi la răspundere.

Potrivit DNA, dosarul în care sunt cercetate Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb se referă la trecerea ilegală, în 2013, printr-o hotărâre de guvern, a unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate, tot ilegal, unei firme private, Tel Drum (asociată cu liderul PSD Liviu Dragnea) prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice. (Detalii aici)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor