USR: PSD dă liber la finanţarea ilegală a partidelor. Epoca abuzurilor şi corupţiei generalizate se reîntoarce

PSD pregăteşte încet-încet terenul pentru îngroparea statului de drept: cu un tentacul loveşte justiţia, cu altul îşi apără corupţii, cu unul mai fură câte o insulă, iar cu altul scrie legi prin care să îşi creeze avantaje electorale ilicite, a acuzat deputatul Cristian Ion, de la USR.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

La comanda PSD, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei a dat liber la finanţarea ilegală a partidelor politice şi a campaniilor electorale, a tras un semnal de alarmă marţi, pe pagina sa de Facebook, deputatul USR Cristian Ion.

"Profitând de o propunere legislativă mai veche, din 2016, care viza doar eliminarea unui alineat dintr-un articol al Legii 334/2006, deputaţii PSD au propus peste 90 de amendamente prin care mutilează şi fac practic ineficientă această lege. Amendamentele propuse de PSD elimină din lege măsura confiscării sumelor primite ilegal de partidele politice sau utilizate ilegal în campaniile electorale. Vor rămâne pe viitor aplicabile doar sancţiunea principală a amenzii şi, eventual, măsura nerestituirii de către Autoritatea Electorală Permanentă a sumei cheltuite în campania electorală. Aşadar, poţi cheltui milioane de euro în campanie, deşi acest lucru este interzis de lege şi vei risca doar o amendă modică în raport cu suma cheltuită, care nu va mai putea fi confiscată", a explicat Cristian Ion, membru în comisia juridică din Camera Deputaţilor.

Reprezentantul USR a avertizat că, dacă această propunere va fi adoptată de plenul Camerei Deputaţilor în varianta votată în Comisia juridică, ne vom întoarce practic în perioada în care se aduceau bani la partid cu sacoşa. PSD-ul vrea asta, însă legea actuală îi încurcă foarte tare tocmai pentru că prevede în mod expres sancţiunea confiscării.

"PSD pregăteşte încet-încet terenul pentru îngroparea statului de drept. Cu un tentacul loveşte justiţia, cu altul îşi apără corupţii, cu unul mai fură câte o insulă, cu altul scrie legi prin care să îşi creeze avantaje electorale ilicite... În mod concret, se elimină posibilitatea confiscării sumelor primite ilegal de la instituţiile publice, regiile autonome, companiile naţionale, societăţile comerciale sau instituţiile de credit la care sunt acţionari majoritari statul ori unităţile administrativ-teritoriale, de la organizaţiile străine sau cetăţenii străini, a celor aduse ca aport de o formaţiune nepolitică peste limita legală, a sumelor primite de la sindicate sau culte religioase, precum şi a sumelor utilizate ilegal în campaniile electorale", a subliniat Cristian Ion.

Potrivit deputatului USR, legea nr. 334/2006, în varianta care prevedea măsura confiscării, a fost adoptată în contextul pregătirii aderării României la Uniunea Europeană şi a adoptării Strategiei Naţionale Anticorupţie 2005-2007.

"Prin toate măsurile sale, PSD-ul dovedeşte că vrea să ne îndepărteze cât mai mult de valorile europene şi să ne readucă în epoca abuzurilor şi corupţiei generalizate. În cazul în care această propunere va fi adoptată de către Camera Deputaţilor, ea va trebui contestată la Curtea Constituţională", a conchis Cristian Ion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne