Titus Corlăţean încearcă să îi convingă pe britanici că nu vor fi invadaţi de hoarde de români
alte articole
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, l-a primit, joi, pe viceministrul britanic de Externe, Simon Fraser, pe agenda discuţiilor, la loc de "cinste" aflându-se problema potenţialelor valuri de români ce ar putea "invada" Marea Britanie după ridicarea ridicarea restricţiilor de liberă circulaţie a forţei de muncă la nivel de UE, începând cu 1 ianuarie 2014.
În plin scandal nu doar mediatic, ci şi politic, zeci de conservatori din Camera Comunelor presându-l pe Premierul Cameron să prelungească restricţiile de muncă impuse românilor şi bulgarilor cu încă 5 ani, nesocotind reglementările UE, lui Corlăţean îi revine dificila misiune de a-l convinge pe Fraser că românii vor sta liniştiţi între graniţele ţării lor.
Politicienii români au încercat în repetate rânduri să îi asigure pe britanici că marea majoritate a românilor care şi-au dorit un trăi mai bun peste hotare s-au stabilit demult în ţările UE şi, în genere, sunt bine integraţi şi contribuie la dezvoltarea economică a ţărilor în care trăiesc. În discuţiile purtate astăzi cu Fraser, Corlăţean a reiterat această idee, subliniind "contribuţia pozitivă" a cetăţenilor români din Regatul Unit la dezvoltarea economiei britanice, potrivit unui comunicat postat pe site-ul MAE.
Corlăţean a dezavuat "cu fermitate" poziţiile cu tentă xenofobă, extremistă şi rasistă, exprimate de "anumiţi politicieni" din state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, referitoare la presupusele efecte negative ale ridicării restricţiilor de muncă pentru cetăţenii români asupra pieţelor muncii şi serviciilor sociale din ţările gazdă, subliniind că studii efectuate de instituţii de prestigiu din Marea Britanie, precum şi cele mai recente date ale Oficiului de Statistică britanic indică exact contrariul "invaziei" de care se tem britanicii: nu este preconizat un număr mare de cetăţeni români care să sosească în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014.
Cei doi demnitari au reconfirmat sprijinul României şi Marii Britanii pentru avansarea procesului de extindere a UE şi consolidarea cooperării regionale în Balcanii de Vest.
Studii efectuate de instituţii de prestigiu din Marea Britanie, precum şi cele mai recente date ale Oficiului de Statistică britanic indică "exact contrariul: nu este preconizat un număr mare de cetăţeni români care să sosească în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014", i-a transmis Titus Corlăţean viceministrului britanic de Externe, Simon Fraser. În plus, aceste studii subliniază "contribuţia netă pozitivă" la bugetul public britanic a cetăţenilor din alte state membre ale UE, inclusiv din România.
Pe agenda discuţiilor dintre cei doi oficiali s-au mai aflat apropiatul Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius şi a ultimelor evoluţii din Ucraina, R. Moldova şi Georgia în direcţia integrării europene, politica de extindere a UE, cooperarea în Siria şi perspectivele cooperării celor două state în special în domeniul energiei.