Tiraspolul începe imunizarea cu vaccin din România, după luni de aşteptare a Sputnik-ului rusesc
alte articole
Autorităţile de la Tiraspol au decis totuşi să înceapă vaccinarea luni, 29 martie, cu singurul vaccin care există în Transnistria – AstraZeneca donat de România şi platforma Covax.
Ajuns încă pe 5 martie în Transnistria, vaccinul a fost ţinut în depozit mai bine de trei săptămâni, la indicaţia lui Krasnoselski care a suspendat imunizarea, invocând faptul că mai multe state europene „refuză” imunizarea cu AstraZeneca. Acest lucru, în timp ce peste 5000 de medici s-au înscris pe lista de aşteptare pentru a se imuniza.
Pretinsul lider de la Tiraspol a precizat că negocierile privind livrarea vaccinului rusesc Sputnik V, promis de Moscova încă la începutul anului continuă, iar Sovietul Suprem a cerut ajutorul lui Vladimir Putin, vizând facilitarea livrării cât mai urgente a vaccinului în Transnistria.
Cu toate acestea, niciun oficial rus nu a anunţat până acum că Moscova ar avea pregătite vaccinurile pentru Transnistria şi ar fi gata să le livreze. Chişinăul transmite regiunii transnistrene 10 la sută din vaccinurile pe care le primeşte în calitate de donaţie de la partenerii externi.
După carantina din primăvară, în toamna anului 2020, dar şi la începutul lunii februarie anul curent, autorităţile de la Tiraspol au relaxat mai multe restricţii, organizând evenimente publice. Astfel, în ultimele săptămâni numărul de îmbolnăviri a crescut dramatic, ajungând în prezent la peste 500 de cazuri pe zi, spitalele din regiune fiind pline în proporţie de 97%.
Radio Europa Liberă transmite că numărul persoanelor infectate cu virusul chinezesc care provoacă Covid - 19 în regiunea transnistreană de la începutul pandemiei se apropie de 40 de mii, la o populaţie estimată la puţin peste 300 de mii de locuitori. 846 de oameni au murit, dintre care aproape 60 doar în ultima săptămână. Regiunea transnistreană este pe locul doi după incidenţa îmbolnăvirilor în Republica Moldova, fiind depăşită doar de municipiul Chişinău.