Tinerii Moldovei către Preşedintele României: Vă rugăm să nu uitaţi de noi

Tinerii Moldovei vor să fie primiţi acasă, astfel că, joi, în timp ce se deplasau pe jos spre Bucureşti prin furtună, au scris o scrisoare adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis, dar şi membrilor Guvernului, parlamentarilor şi tuturor liderilor de partide de la Bucureşti.
Tinerii Moldovei au ajuns la Ungheni, 9 iulie 2015 (Acţiunea 2012)
Maria Maevschi
10.07.2015

Tinerii Moldovei vor să fie primiţi acasă, astfel că, joi, în timp ce se deplasau pe jos spre Bucureşti prin furtună, au scris o scrisoare adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis, dar şi membrilor Guvernului, parlamentarilor şi tuturor liderilor de partide de la Bucureşti.

După ce au pornit pe jos din Chişinău spre capitala tuturor românilor şi au străbătut zeci de kilometri pe zi prin caniculă şi furtună, Tinerii Moldovei vor ca în România să fie primiţi ca orice membru al familiei, nu ca oaspeţi, se arată într-un comunicat al Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”. Totodată, aceştia îşi doresc să fie întâmpinaţi la Cotroceni, duminică, 12 iulie, cu o strângere de mână şi un cuvânt bun din partea şefului de stat, Klaus Iohannis.

Mai jos puteţi citi scrisoare integrală:

„Primiţi-ne acasă, Domnule Preşedinte!

Domnule Preşedinte,

În aceste zile, mai mult ca oricând, ne adresăm în primul rând Dumneavoastră, dar în acelaşi timp, fiecărui membru al Guvernului, fiecărui parlamentar în parte, tuturor preşedinţilor partidelor politice, pentru a ne fi alături.

Suntem în toiul unei acţiuni grele, prin care am vrut să arătăm Ţării cât de mult înseamnă pentru noi şi că setea noastră de reîntregire nu a fost oprită nici de sutele de mii de deportări şi crime din perioada sovietică, darămite acum, când avem dreptul la libera exprimare.

Am mers spre Ţară 20-30 de kilometri pe zi. Am mers în caniculă, pe temperaturi de 40 de grade, acum, când vă scriem această scrisoare, tocmai continuăm marşul pe furtună. Nu ne va împiedica nimic să ajungem la Bucureşti: sâmbătă la 10:00 trecem Prutul pe jos la podul feroviar de la Ungheni, iar duminică la ora 14:00, prietenii sau simpli bucureşteni care nu au uitat de noi ne aşteaptă în Piaţa Universităţii.

Noi n-am vrut să fim aşteptaţi. Când revii acasă des, mama nu te mai întâlneşte cu masa întinsă, ci te ceartă de ce n-ai spălat cana după tine când ai plecat. Domnule Preşedinte, noi vrem să ne certaţi că n-am spălat cana, nu mai vrem să fim aşteptaţi. Suntem tineri, suntem entuziaşti, este adevărat. Dar suntem o mie care gândim la fel. Fiecare dintre noi are cel puţin părinţii, fraţii, verişorii şi vecinii care gândesc la fel. Domnule Preşedinte, noi suntem doar 3 milioane peste Prut.

Ce vrem să vă rugăm, Domnule Preşedinte, este să nu uitaţi nici Dumneavoastră de noi. Ştim că sunteţi un om foarte ocupat, care are griji foarte mari pe cap, dar duminică ajungem la Bucureşti pentru a vă transmite Dumneavoastră, ca reprezentant al poporului român, dorinţa de Unire a românilor basarabeni, exprimată în Apelul Marii Adunări Naţionale din 5 iulie de la Chişinău, şi mesajele venite de la oamenii simpli din satele şi oraşele Republicii Moldova cu care ne-am întâlnit în marşul nostru pedestru. Vă scriem Dumneavoastră.

Drumul nostru lung ne-a făcut fericiţi, nu ne aşteptaţi ca pe nişte oaspeţi, noi nu mai avem ce să oferim, decât pe noi înşine Maicii Românii. Ştim că rigorile diplomatice nu vă permit mai multe, dar vă rugăm, domnule preşedinte, să ne primiţi măcar cu o strângere de mână şi un cuvânt bun, cum aţi făcut-o când ne-am văzut la Chişinău.

Copiii înstrăinaţi ai neamului românesc, care îşi caută drumul spre revenirea acasă.

Sâmbătă, 11 iulie la ora 10:00, mii de oameni de pe ambele maluri ale Prutului vor reface celebrele ,,Poduri de Flori” de la Prut. Participanţii la eveniment vor trece pe jos, din Republica Moldova spre România, peste podul feroviar Eiffel aflat la 20 km de Iaşi. În semn de susţinere a demersului celor o mie de tineri plecaţi pe jos spre capitala tuturor românilor, la Bucureşti va avea loc o manifestaţie de solidaritate, duminică 12 iulie la ora 14:00, în Piaţa Universităţii.

Amintim că aceşti tineri au pornit de la Chişinău spre Bucureşti, duminică 5 iulie, în cadrul unei manifestări intitulate Marşul lui Ştefan cel Mare, în speranţa de a urgenta procesul de reunificare a celor două state româneşti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor